-A +A

wijsheid van de rechter

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Definitie van de wijsheid van de rechter:

De wijsheid van de rechter is bekwaamheid het vonnis te laten opkomen vanuit de levensstromen die stroomopwaarts liggend, door de rechter vloeit, de psychische krachten die uit de rechter zelf wellen, de juridische krachten, de maatschappelijke krachten en de litigerende krachten, die er met dat oogmerk in zijn geslaagd zich in hem één te maken teneinde een innerlijke motivering te vormen die samenhangend is en, zodoende, doeltreffend performatief. (ROMMEL, G., De wijsheid van de rechter, T.Vred. 2012, afl. 9-10, 457-459).

Anders:

da mihi factum, dabo tibi ius (geef mij de feiten, dan geef ik (rechter) u het recht.

Zich naar de wijsheid van de rechter gedragen

Zich naar de wijsheid van de rechter gedragen is een formele uitlating in conclusies of pleidooien waarbij de pleiter de argumenten overlaat aan de rechter maar maakt geen berusting uit; de partij die betreffende één of meer punten van de tegen haar ingestelde vordering verklaart zich naar de wijsheid van de rechter te gedragen, betwist niettemin die vordering . Wie zich dus in eerste aanleg gedragen heeft naar de wijsheid van de rechter kan nadien zeer zeker nog beroep aantekenen.

 

Rechtsleer:

• ROMMEL, G., De wijsheid van de rechter, T.Vred. 2012, afl. 9-10, 457-459

• ROMMEL, G., La sagesse du juge T.Vred. 2012, afl. 9-10, 460-462

• DE GRYSE, B., De wijsheid van de rechte, Rechtsleer - Bijdragen in boek - In: X., Liber Amicorum Ludovic De Gryse, 483-490 - 2010

In de bijdragen van Vrederechter Rommel gaat deze op zoek naar de inhoud en de bronnen van de wijsheid van de rechter, 

Na eerst een analyse gemaakt te hebben over het begrip wijsheid zoekt hij een definitie voor de wijsheid van de rechter die volgens hem te omschrijven is als de bekwaamheid het vonnis te laten opkomen vanuit de levensstromen die stroomopwaarts liggend, door de rechter vloeit, de psychische krachten die uit de rechter zelf wellen, de juridische krachten, de maatschappelijke krachten en de litigerende krachten, die er met dat oogmerk in zijn geslaagd zich in hem één te maken teneinde een innerlijke motivering te vormen die samenhangend is en, zodoende, doeltreffend performatief.

Franse term: 
La sagesse du juge
Commentaar: 

• Bert Nelissen, Bouche de la loi à papa in Kielzog van New Management NJW 268, 570

• Marcel Storme, Van rechtstaat, naar rechterstaat, NJW 268, 576

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: zo, 20/01/2013 - 12:46
Laatst aangepast op: zo, 20/01/2013 - 12:54

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.