-A +A

Decreet houdende het toeristische logies

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Alternatieve naam: 
Logiesdecreet
Afkondiging: 
vri, 05/02/2016
Publicatie: 
din, 08/03/2016

Dit decreet is in werking getreden op 01/04/2017.

Het toerisme in Vlaanderen is jaarlijks goed voor tientallen miljoenen overnachtingen in duizenden logies: hotels, vakantieparken, hostels, B&B’s bij mensen thuis, campings, druppeltenten, vakantiewoningen, zorgverblijven, …. Om al deze toeristen veiligheid en basiskwaliteit te garanderen en de uitbaters een wettelijk kader te geven, is er het Vlaamse logiesdecreet.
Gecoördineerde actuele versie van de wet: 

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet van 5 apil 2016 in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten. Veiligheid en kwaliteit blijven essentieel. Voor elk logies gelden dezelfde basisnormen in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne, aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies. Elk logies moet je ook verplicht aanmelden. Je kan logies bovendien vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen, al dan niet met een comfortclassificatie (sterren).
Het toeristisch logies moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen. De uitbater bezit een brandveiligheidsattest dat dit aantoont. 

De voor toeristen toegankelijke ruimtes van het toeristisch logies moeten voldoende proper en onderhoud zijn. 

Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.

De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven. 

Je beschikt als uitbater over een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.

Je biedt het logies aan voor minstens één overnachting (dus niet per uur). 

Je stelt als uitbater informatie ter beschikking van de toerist en communiceert waarheidsgetrouw over jouw logies.
erkenningsteken logiesDeze zeven voorwaarden gelden voor elk logies. Daarnaast moet ieder toeristisch logies voldoen aan de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden in verband met de uitrusting, de inrichting en specifieke veiligheidsaspecten voor hetzij kamergebonden, hetzij terreingebonden logies.

Het logiesdecreet verdeelt het logiesaanbod in twee categorieën: kamergebonden en terreingebonden logies. Elk met een beperkt aantal algemene exploitatienormen. Als jouw logies voldoet aan de voorwaarden van één van de twee categorieën, dan mag je het uitbaten als 'logies'. Als uitbater kies je zelf welke categorie, in functie van de kenmerken van je logies.
Gerelateerd
Aangemaakt op: zo, 18/02/2018 - 18:59
Laatst aangepast op: vr, 30/03/2018 - 17:50

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.