-A +A

Wet van Tsjechov

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De wet van Tsjechov houdt in dat wanneer in de eerste akte van een toneelstuk een pistool ten tonele verschijnt het in de derde akte wordt afgevuurd.

Yuval Noah Harari verwijst in zijn werk Homo Deus naar deze wet en meer bepaald naar de relativiteit ervan, waarbij hij erop wijst dat deze wet niet is opgegaan in de koude oorlog en dat we de verwerping en de onwaarheid van deze wet als ethische code dienen te gebruiken, minstens als mogelijkheid om de genetische gemanipuleerde mens te kunnen verwerpen. Immers volgens de wet van Tsjechov zouden we mogen verwachten dat in de komenende jaren embryos genetisch gemanipuleerd zullen zijn met designbabies die bijgeknipt en opgesmukt DNA hebben tot gevolg.

Als Noord-Korea het zou doen en op die manier super mensen zou kunnen scheppen en als de buren een slimmer kind zonder kans op obesitas kunnen maken, waarom zouden wij het niet doen en waarom zouden we achterblijven, zo stelt hij de zwakke menselijke reflex voor.

In het dagelijkse leven kunnen we de wet van Tsjechov terugvinden in tal van menselijke handelingen. Indien we onze angst en zwakheid voor iets tonen aan onze medemens, zal deze hiervan vroeg of laat misbruik maken.
Zo zijn ook onze vrienden van vandaag onze vijanden van morgen, gezien vriendschap het tonen van zwakheden inhoudt en dus een wapen waarvan onze vijanden gebruik kunnen van maken.

Anton Tsjechov, Russisch schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen. wordt algemeen beschouwd als een der grootsten uit de literatuurgeschiedenis

Nog dit: 


Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 27/11/2017 - 18:23
Laatst aangepast op: ma, 27/11/2017 - 18:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.