School zet C-attest om in A-attest

© vtm

Het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk heeft het omstreden C-attest van een leerlinge omgezet in een A-attest. Het college werd daartoe 'verplicht' na een uitspraak van de Raad van State. Die had beslist dat het C-attest van de leerlinge moest veranderd worden naar een A-attest, zoniet kreeg de school een dwangsom 1.250 euro per dag opgelegd.

bbd, jta

Directeur Freddy Verpoorten lichtte de beslissing toe op de VRT-radio. 'Als een hoog rechtscollege zoals de Raad van State u oplegt om iets te doen, dan doe je dat. Of daar nu al dan niet een dwangsom aan vasthangt, dat vind ik eigenlijk naast de kwestie.'

Dat de Raad van State zich over een deliberatie uitspreekt, vindt Verpoorten vreemd. 'Het is zonder voorgaande dat de Raad van State zich in de plaats stelt van de delibererende klassenraad. Ik kan mij voorstellen dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben.'

De Raad van State 'heeft het laatste woord' om te oordelen over een 'leerling die ze niet kent' of nooit gedurende het schooljaar in de les gezien heeft, besluit schooldirecteur Verpoorten.

Al vijf arresten tussen 25 september en 2 november

In de betwisting over de niet-uitreiking van een A-attest, heeft de Raad van State tussen 25 september en 2 november al vijf arresten uitgesproken, zegt de Raad. Daarin werd telkens een beslissing tot het niet-verlenen van een A-attest geschorst.

Zo vroeg de Raad op een bepaald moment aan de school om de betrokken leerlinge de vier examens waarvoor ze gezakt was, te laten herdoen.

‘Door de vele antecedenten van de concrete zaak, heeft de Raad van State in zijn arrest van 13 november 2012 moeten vaststellen dat de bevoegdheid van de delibererende klassenraad zodanig beperkt is geworden dat deze geen andere keuze meer heeft dan aan de betrokken leerlinge, tenminste voorlopig en in afwachting van een definitief eindarrest, een A-attest toe te kennen, en dit op straffe van een dwangsom van 1.250 euro vanaf 17 november 2012’, besluit het bericht.

De mededeling van de Raad moet de kritiek counteren van onder meer Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs.

Zij noemde de uitspraak een gevaarlijk precedent. ‘Als de klassenraad beslist dat een leerling niet voldoet aan de voorwaarden om naar het volgende jaar over te gaan, moet de rechtbank die beslissing dan herroepen?’