-A +A

verjaring auteursrechten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Auteursrechent vervallen 70 jaar, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden.

Voor anoniem werken of voor werken die onder pseudoniem verschenen zijn of voor werken van werk of werk van rechtspersoon, vervalt het recht 70 jaar vanaf de eerste openbaarmaking van het betreffende werk.

Onderscheid dient gemaakt tussen het recht en de vorderingen wegens inbreuken op het recht en de vorderingen wegens contractuele inbreuken waarop de auteurswet, dan wel het gewone burgerlijk recht inzake de verjaring toepasselijk is.

Artikel 13 auteurswet:

De openbare ambtenaar, de organisator van de verkoop of de verantwoordelijke voor de verkoop en de verkoper zijn hoofdelijk verplicht de auteur of de vennootschap belast met het beheer van zijn rechten binnen drie maanden na de verkoop in kennis te stellen van die verkoop, en de verschuldigde rechten binnen dezelfde periode te betalen.
Bij het verstrijken van die termijn worden de bedragen die niet konden worden uitgekeerd, betaald aan de door de Koning aangewezen beheersvennootschappen die de rechten zullen verdelen op de door de Koning bepaalde wijze.

De vordering van de auteur verjaart door verloop van drie jaren te rekenen van de kennisgeving bedoeld in het eerste lid.
 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 12/10/2012 - 21:26
Laatst aangepast op: vr, 12/10/2012 - 21:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.