-A +A

verhaalbaarheid erelonen en schadebeding en wet betalingsachterstand handelstransacties

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Wanneer een eiser in een geding geen aanvaarde factuurvoorwaarden voorlegt waarin een schadebeding is voorzien en wanneer zij evenmin concrete het bewijs van haar invorderingskosten kan voorleggen, kan zij geen schadebeding in rekening brengen.

Na de invoering van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van erelonen en de kosten verbonden aan de bijstand van de advocaat kan de redelijke schadeloosstelling bepaald worden op de hoogte van de nieuwe rechtsplegingsvergoeding. Deze wordt dan niet nogmaals gecombineerd met de rechtsplegingsvergoeding. De toegekende redelijke schadeloosstelling kan dan evolueren met de criteria van artikel zeven van de wet op de haalbaarheid van de erelonen en aangepast worden op verzoek van een van de partijen met een met bijzondere redenen omklede beslissing: financiële draagkracht van de verliezende partij, complexiteit van de zaak en het kennelijk onredelijk karakter van de situatie.

 

zie rechtbank van koophandel te Veurne, AR A/07/00333, Folio 484, 20 februari 2008, onuitgegeven (6760)

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:14
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:53

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.