-A +A

Vergoeding voor de overdracht van auteursrechten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De fiscale last op arbeid in België is hoog. In de regel wordt de bezoldiging die een vennootschap aan haar werknemers of bedrijfsleiders betaalt in de personenbelasting belast aan de progressieve tarieven. In de praktijk komt men al snel aan een belastingtarief van 50%.

Voor wie actief is creatieve sectoren, vormt de wijze van belastingheffing op de vergoeding voor de cessie (zijnde de overdracht) of concessie van auteursrechten een interessant alternatief. Dergelijke inkomsten worden immers belast aan een tarief van slechts 15%.
 

Voor wie?

Zowel werknemers, bedrijfsleiders evenals personen actief als eenmanszaak, actief in innovatieve en creatieve sectoren kunnen zich laten vergoeden voor de overdracht van hun auteursrechten aan hun vennootschap, werkgever of opdrachtgever. Zo staat dit regime open voor onder meer acteurs, fotografen, journalisten, redacteurs, cameramensen, auteurs van boeken en muzikale werken, architecten, designers (bijvoorbeeld van meubelen, tapijten, brillen enz.), tot zelfs ontwikkelaars van computerprogramma’s en personen actief in de sector van de reclame.

Belastingregime

Tot een bedrag van EUR 58.720 (voor aanslagjaar 2018) kwalificeren de inkomsten uit de overdracht van auteursrechten in de personenbelasting als roerende inkomsten, die worden belast aan een tarief van 15%. In combinatie met een royale forfaitaire kostenaftrek ligt het effectief belastingtarief nog lager. Daarenboven vormt de betaalde vergoeding in de regel een fiscaal aftrekbare beroepskost in hoofde van de uitbetalende vennootschap.

Een voorbeeld

Stel dat de het jaarlijks salaris van een werknemer EUR 80.000 bedraagt. Indien deze persoon geen vergoeding geniet voor de overdracht van zijn auteursrechten, wordt het gedeelte van de bezoldiging dat EUR 38.830 overschrijdt (bedrag van toepassing voor aanslagjaar 2018) in principe belast aan 50%.

Indien deze persoon echter een vergoeding ontvangt voor de overdracht van zijn auteursrechten, kan zijn fiscale last aanzienlijk worden verminderd. In de veronderstelling dat deze persoon een vergoeding van EUR 20.000 zou krijgen voor de overdracht van zijn auteursrechten, is op dit bedrag slechts EUR 1.662,75 belasting verschuldigd, hetgeen resulteert in een effectief belastingtarief van 8,31%. Indien dezelfde EUR 20.000 wordt betaald onder de vorm van (gewoon) salaris, zou deze worden belast aan 50%, hetgeen resulteert in EUR 10.000 aan belasting. Met andere woorden, in dit geval realiseert deze persoon een jaarlijkse (recurrente) belastingbesparing van EUR 8.337,25.

Hoe kan u ervoor in aanmerking komen?

Het bedrag van de vergoeding voor de overdracht van de auteursrechten is in principe vrij te bepalen tussen de betrokken partijen.

 

Zowel vanuit fiscaal oogpunt als vanuit het perspectief van de rechtszekerheid, is het sterk aan te bevelen om de overdracht van auteursrechten, evenals de corresponderende vergoeding, vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst.

Om discussies met de fiscus te vermijden, is het bovendien aan te raden om op voorhand met hem overleg te plegen. Dit kan door middel van een ruling. Via een dergelijke ruling wordt zowel de kwalificatie als auteursrechten evenals het bedrag van de vergoeding in overleg met de fiscus op voorhand op bindende wijze bepaald, zodat hierover bij een latere fiscale controle geen discussie kan ontstaan.

Laat u in dit alles bijstaan door een fiscaal advocaat waarbij wij u kunnen helpen.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 05/01/2018 - 14:17
Laatst aangepast op: vr, 05/01/2018 - 14:17

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.