-A +A

Tijdelijke schorsing als tuchtmaatregel in afwachting van het strafonderzoek

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Tijdelijke schorsing als tuchtmaatregel in afwachting van het strafonderzoek.

Ambtenaren, overheidsfunctionarissen, advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en magistraten, net zoals heel wat andere vrije beroepen zoals bedrijfsrevisoren, boekhouders, accountants, maar ook geneesheren zijn niet alleen onderworpen aan wettelijke bepalingen maar ook aan het tuchtrecht zorgt ervoor het vertrouwen van de burger en de werking van de instelling op een optimale manier kan functioneren, dat er intern op een hoffelijke en efficiënte manier kan worden gewerkt, en dat er een perceptie van oprechtheid bij de burger bestaat die vertrouwen kan hebben in de betrokken dienstverlening.

De betrokken magistraat, ambtenaar, advocaat, geneesheer, … dient niet alleen beroepsbekwaam, efficiënt, eerlijk, … te zijn maar dient ook deze perceptie te kunnen blijven uitstralen.

Gerechtelijke onderzoeken, lees strafrechtelijke onderzoeken wegens zware ingrijpen, en zelfs deonthologische onderzoeken na geformuleerde klachten, kunnen bij de burger de perceptie opwekken dat aan de voorwaarde van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, efficiëntie niet voldaan is en dat het vertrouwen in de betrokkene geschaad is.

Daarom kan de tuchtoverheid zelfs alvorens er uitspraak gedaan is over het tuchtonderzoek dan wel over het strafonderzoek tot preventieve schorsing overgaan.

Deze preventieve schorsing staat haaks op het principe van het vermoeden van onschuld, maar dient een hoger belang zoals hierboven uiteengezet.

Meer zelfs de tuchtoverheid dient zich bij het nemen van een tijdelijke ordemaatregel niet in te laten met de aanwijzingen van schuld of onschuld. De betrokkene wordt overigens vermoed onschuldig te zijn.

Alvorens een dergelijke tuchtmaatregel van tijdelijke schorsing te bevelen dient de betrokkene dan ook geen inzage te krijgen in het strafdossier aangezien dit precies een dossier betreft met aanwijzingen van schuld of onschuld, waar dit niet aan de orde is in het tuchtdebat.

In het tuchtdebat staat centraal gevraagd of de betrokkene nog kan intern functioneren en extern vertrouwen uitstraalt.

Voor een toepassingsgeval zie Hof van Cassatie, 21.06.2012, rechtskundig weekblad, 2013-2014, kolom 501.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: do, 05/12/2013 - 04:42
Laatst aangepast op: do, 05/12/2013 - 04:42

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.