-A +A

Strafonderzoek als zwaarste straf

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Meer dan één rechter voelt zich gefrustreerd hoe zogenaamd schuldigen toch hun straf weten te ontlopen. Tegen mekaar stellen zij smalend: "Het onderzoek is de zwaarste straf". De huiszoeking, de aanhouding en vooral de duur tussen de aanvang van een rechtzaak of een onderzoek en de uitspraak zijn inderdazad de zwaarste straf. ook de tijd tussen de uitspraak en uitvoering van de straf en de onzekerheid of de styraf zal uitgevoerd worden zijn vaak psychisch ondraaglijke momenten waar een mens aan onderuit gaat.

Zal deze gevangenisstraf worden uitgevoerd?
Welke straf zal ik krijgen?
Of in burgerlijke zaken: zal ik mijn vermogen verliezen?

Deze vragen brengen een onmenselijke psychische druk op de mens teweeg waar advocaten maar vooral rechters zich niet of onvoldoende van bewust zijn. Correcte communicatie, begrip, ethisch handelen en het weren van laksheid en opbrengen van reespect in plaats van respijt zijn de beste antwoorden.

Een huiszoeking dient niet ter intimidatie, zo ook een verhoor niet.
Een straf is een straf op zich en niet de bijhorende onzekerheid.

 Roland Freisler is het toonbeeld van de (nazi)rechter met de meest afschuwelijke houding en minachting voor het recht. Hij was het toonbeeld van de verkrachting van het vermoeden van onschuld, ontzegde elk recht van verdediging en liet van bij de aanvang van het proces reeds verstaan dat elke verdediging zinloos was.


afbeelding van Freisler in rode Nazi toga

 

Commentaar: 

• Bert Nelissen, Bouche de la loi à papa in Kielzog van New Management NJW 268, 570

• Marcel Storme, Van rechtstaat, naar rechterstaat, NJW 268, 576

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: zo, 02/12/2012 - 22:48
Laatst aangepast op: zo, 02/12/2012 - 22:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.