-A +A

Vordering individuele eigenaar appartement

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
don, 29/10/2015
A.R.: 
C.13.0374.N

De individuele eigenaar van een appartement kan zelf vorderingen instellen met betrekking tot zijn kavel en zijn aan deel in de gemeenschap.

Publicatie
tijdschrift: 
NJW
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
150
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

uittreksel

[...]

De procesbevoegdheid van de vereniging van mede-eigenaars is ingevolge artikel 577-9 §1/2 lid Burgerlijk Wetboek met betrekking tot gemeenschappelijke delen niet exclusief. De betreffende wetsbepaling vermeldt uitdrukkelijk:

“Heeft de vereniging van mede-eigenaars het recht om, al dan niet samen met een of meerdere mede-eigenaars op de treden ter vrijwaring van alle rechten tot uitoefening, erkenning of ontkenning van zakelijke of persoonlijke rechten op gemeenschappelijke delen”.

Ook artikel 577-9 §een laatste lid Burgerlijk Wetboek kent aan de individuele mede-eigenaars procesbevoegdheid toe betreffende zijn kavel.

Onder “kavel moet niet alleen het gebouw te privatief gedeelte begrepen worden, maar ook het onverdeeld aandeel dat daaraan beantwoordt. Dit volgt duidelijk uit de tekst van artikel 577-3 eerste zin Burgerlijk Wetboek.

[...]

Noot: 

Elien Dewitte, appartement eigendom: wie heeft de procedurele bevoegdheid, NJW 2017, 154

Gerelateerd
Aangemaakt op: za, 01/07/2017 - 10:10
Laatst aangepast op: za, 01/07/2017 - 10:10

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.