-A +A

Vluchtmisdrijf om zich aan de vaststellingen dronkenschap of alcoholintoxicatie te onttrekken

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
woe, 06/05/2015
A.R.: 
P.13.1017.N

Vluchtmisdrijf is een ogenblikkelijk misdrijf. Er is sprake van vluchtmisdrijf indien de bestuurder zich niet als bestuurder van het voertuig dat oorzaak dan wel aanleiding was van een ongeval op een openbare plaats, kenbaar maakt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, ongeacht of hij ter plaatse blijft.

De dienstige vaststellingen zijn niet alleen de vaststellingen die nodig zijn om de verantwoordelijkheid voor het gebeurde verkeersongeval te kunnen bepalen, maar ook de vaststellingen betreffende onder meer dronkenschap of alcoholintoxicatie.

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2016-2017
Pagina: 
1420
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

AR nr. P.13.1017.N

J.L.R.V.

I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen een vonnis in hoger beroep van de Correctionele Rechtbank te Turnhout van 18 april 2013.

...

II. Beslissing van het Hof

Beoordeling

...

Derde middel

6. Het middel voert schending aan van art. 6 EVRM en art. 33, § 1 Wegverkeerswet, alsmede miskenning van het algemeen rechtsbeginsel van het recht van verdediging: het bestreden vonnis veroordeelt de eiser voor vluchtmisdrijf omdat hij ontkende met de wagen te hebben gereden; nochtans hebben de verbalisanten nuttige vaststellingen kunnen doen in aanwezigheid van de eiser; poging tot vluchtmisdrijf is niet strafbaar.

7. Krachtens art. 33, § 1, 1o Wegverkeerswet is strafbaar, elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een ongeval op een openbare plaats is geweest, de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.

8. Vluchtmisdrijf is een ogenblikkelijk misdrijf. Er is sprake van vluchtmisdrijf indien de bestuurder zich niet als bestuurder van het voertuig dat oorzaak dan wel aanleiding was van een ongeval op een openbare plaats, kenbaar maakt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, ongeacht of hij ter plaatse blijft. De dienstige vaststellingen zijn niet alleen de vaststellingen die nodig zijn om de verantwoordelijkheid voor het gebeurde verkeersongeval te kunnen bepalen, maar ook de vaststellingen betreffende onder meer dronkenschap of alcoholintoxicatie.

In zoverre het middel uitgaat van een andere rechtsopvatting, faalt het naar recht.

9. Het bestreden vonnis stelt niet alleen vast dat de eiser ontkent dat hij de bestuurder was van het in het verkeersongeval betrokken voertuig, wat het niet geloofwaardig acht. Het stelt ook vast dat hij aanvankelijk weigerde de alcoholtest af te leggen, zeggende dat hij niet de bestuurder van het voertuig was. Met die redenen verklaart het bestreden vonnis de eiser schuldig aan het voltrokken misdrijf van vluchtmisdrijf en verantwoordt het eisers veroordeling naar recht zonder diens recht van verdediging te miskennen.

In zoverre kan het middel niet worden aangenomen.

NOOT – Zie: Cass. 28 november 1995, RW 1996-97, 51, noot. Zie ook: M. Sterkens, «Vluchtmisdrijf» in Comm.Straf., Mechelen, Kluwer, losbl. p. 11, nr. 15. Vgl. evenwel: P. Arnou en M. De Busscher, Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet, Antwerpen, Kluwer, 1999, p. 155, nr. 484.

Noot: 

Rechtspraak

• Cass. 28 november 1995, RW 1996-97, 51, noot

Rechtsleer:

• P. Arnou en M. De Busscher, Misdrijven en sancties in de Wegverkeerswet, Antwerpen, Kluwer, 1999, p. 155, nr. 484.

• M. Sterkens, «Vluchtmisdrijf» in Comm.Straf., Mechelen, Kluwer, losbl. p. 11, nr. 15

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 12/05/2017 - 15:47
Laatst aangepast op: vr, 12/05/2017 - 15:47

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.