-A +A

Verzekering kwitantie voor slot van alle rekeningen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
maa, 20/12/2010
A.R.: 
C.10.0270.N

Een regeling voor slot van alle rekeningen, een kwitantie ter finale afrekening, heeft slechts betrekking op de elementen die het voorwerp van de regeling of de kwitantie uitmaken.

Art. 84 van de Wet Landverzekeringsovereenkomst bepaalt in het eerste lid dat een kwitantie voor een gedeeltelijke afrekening of ter finale afrekening voor de benadeelde niet betekent dat hij van zijn rechten afziet, en in het tweede lid, dat een kwitantie ter finale afrekening de elementen van de schade moet vermelden waarop die afrekening slaat.

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2012-2013
Pagina: 
1062
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

 ...

III. Beslissing van het Hof

Beoordeling

Tweede onderdeel

...

4. Art. 84 van de Wet Landverzekeringsovereenkomst bepaalt in het eerste lid dat een kwitantie voor een gedeeltelijke afrekening of ter finale afrekening voor de benadeelde niet betekent dat hij van zijn rechten afziet, en in het tweede lid, dat een kwitantie ter finale afrekening de elementen van de schade moet vermelden waarop die afrekening slaat.

Uit deze dwingende wetsbepalingen volgt dat een kwitantie ter finale afrekening aan de benadeelde niet het recht ontneemt om vergoeding te vorderen voor andere elementen van de schade dan die waarop de kwitantie betrekking heeft. Dit geldt ongeacht de kwalificatie van de kwitantie ter finale afrekening als een vaststellingsovereenkomst.

5. Uit de stukken waarop het Hof vermag acht te slaan, blijkt dat de eiseressen vergoeding vorderden voor onder meer schade aan de trekker toebehorend aan de eerste eiseres en voor sleepkosten.

6. De appelrechters stellen vast dat, hoewel de door de eerste eiseres ondertekende vergoedingskwitantie “tot slot van alle rekeningen” opgesteld is in algemene bewoordingen, uit het begeleidend schrijven waarmee de kwitantie werd bezorgd, blijkt dat zij betrekking heeft op schade aan de oplegger en gebruiksderving. Zij oordelen dat de vergoedingskwitantie een vaststellingsovereenkomst betreft, die de partijen tot wet strekt en die tot gevolg heeft dat de vorderingen van de eerste eiseres en van de in haar rechten gesubrogeerde tweede eiseres ontoelaatbaar zijn.

7. Door de vorderingen van de eiseressen ontoelaatbaar te verklaren zonder vast te stellen dat de schade waarop de kwitantie betrekking heeft, de schadeposten bevat die het voorwerp van die vorderingen uitmaken, schenden de appelrechters art. 84 van de Wet Landverzekeringsovereenkomst

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 22/02/2013 - 17:06
Laatst aangepast op: vr, 22/02/2013 - 18:04

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.