-A +A

Verzachtende omstandigheden in tuchtdossier verhinderen maximumstraf

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
don, 29/03/2018
A.R.: 
D.17.0009.N

De tuchtbeslissing die een verzachtende omstandigheid in overweging neemt en vervolgens de zwaarste tuchtsanctie van schrapping oplegt, laat geen wettigheidstoets toe en schendt de in art. 149 Gw. voorgeschreven motiveringsverplichting.

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
intersentia
Jaargang: 
2917_2018
Pagina: 
1657
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

R.H. t/ Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars

I. Rechtspleging voor het Hof

Het cassatieberoep is gericht tegen een beslissing van de Nederlandstalige Kamer van Beroep van het Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars van 25 januari 2017.

...

III. Beslissing van het Hof

Beoordeling

Tweede onderdeel

...

3. In zijn verweer schetst de eiser de situationele context, voert de omstandigheid aan dat zijn tuchtrechtelijke geschiedenis te maken heeft met één problematiek en dat opzet niet voorhanden is, betoogt voorts specifiek m.b.t. de maat van de tuchtsanctie dat hij «van oordeel [is] dat de maat van de tuchtsanctie, i.e. schrapping van het tableau van vastgoedmakelaars, buiten alle proportie is».

4. De appelrechters oordelen dat de feiten ernstig zijn en dat de eiser, gelet op de herhalingen waarvoor hem reeds meermaals een tuchtrechtelijke sanctie werd opgelegd, zich niet op onwetendheid kan beroepen. Zij voegen eraan toe: «De enige verzachtende omstandigheid heeft betrekking op de vrij korte periode gedurende welke alle tuchtrechtelijke vergrijpen werden vastgesteld zodat de Kamer deze in aanmerking neemt bij het vaststellen van de strafmaat zoals opgenomen in het beschikkend gedeelte» en leggen aan de eiser de tuchtsanctie op van schrapping van het Tableau van Vastgoedmakelaars.

5. De tuchtbeslissing die een verzachtende omstandigheid in overweging neemt en vervolgens de zwaarste tuchtsanctie van schrapping oplegt, laat geen wettigheidstoets toe en schendt art. 149 Gw.

Het onderdeel is in zoverre gegrond.

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: za, 09/06/2018 - 09:19
Laatst aangepast op: za, 09/06/2018 - 09:19

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.