-A +A

Verhaalbaarheid strafrechtelijke veroordeling op gemeenschappelijk vermogen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van beroep
Plaats van uitspraak: Gent
Datum van de uitspraak: 
maa, 01/06/2015

Eigen zijn de schulden ontstaan uit een strafrechtelijke veroordeling van een der echtgenoten (artikel 1407 vierde gedachtenstreep Burgerlijk Wetboek).

Met toepassing van artikel 1409 Burgerlijk Wetboek kan een eigen schuld van een der echtgenoten slechts verhaald worden op diens eigen vermogen en inkomsten.

Dit principe wordt genuanceerd door de bepalingen van artikel 1410-1412 Burgerlijk Wetboek.

Op grond van artikel 1412, lid één Burgerlijk Wetboek dat terug verwijst naar artikel 1410, lid één Burgerlijk Wetboek en 1411 lid één Burgerlijk Wetboek, kunnen schulden die eigen zijn aan een echtgenoot en ontstaan zijn uit een strafrechtelijke veroordeling van een der echtgenoten verhaald worden op het gemeenschappelijk vermogen, in zoverre het verrijkt is door of voordeel gehad heeft uit de feiten die tot strafrechtelijke veroordeling geleid hebben.

Het bewijs van de verrijking moet geleverd worden door de schuldeiser en deze kan dit doen door alle middelen, met inbegrip van getuigenissen en vermoedens (artikel 1410e lid twee en 1411 lid twee Burgerlijk Wetboek waarnaar artikel 1412 Burgerlijk Wetboek verwijst).

Er is geen directe verrijking van, geen opname in het gemeenschappelijk vermogen vereist; het volstaat dat het gemeenschappelijk vermogen uit het misdrijf een voordeel heeft gehaald (M.A. Masschelein, “commentaar bij artikel 1412 Burgerlijk Wetboek”, X. Personen en familierecht, artikelsgewijze commentaar met overzicht van rechtspraak en rechtsleer, I Burgerlijk Wetboek, boek III, artikel V, hoofdstuk II wettelijk stelsel, afdeling II, september 2003,2 (1-6), randnummer 2, met referenties in voetnoten vier en vijf).

Indien de verrijking, de opname in het gemeenschappelijk vermogen aangetoond wordt dient het voordeel niet meer aangetoond te worden. De opname zelf is een verrijking en een voordeel.
 

Publicatie
tijdschrift: 
NJW
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
33
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Johanna Waelkens, beslag op gemeenschappelijk vermogen van echtgenoten, NJW 2017, 37

Gerelateerd
Aangemaakt op: do, 29/06/2017 - 10:02
Laatst aangepast op: do, 29/06/2017 - 10:02

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.