-A +A

Taalgebruik in gerechtszaken - Franse citaten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van beroep
Plaats van uitspraak: Brussel
Datum van de uitspraak: 
din, 26/05/2015
A.R.: 
10A2415

Overeenkomstig artikel  24 Taalwet Gerechtszaken wordt voor het rechtscollege in hoger beroep voor de rechtspleging de taal gebruikt waarin de bestreden beslissing is gesteld. Het bestreden vonnis is in het Nederlands gesteld zodat ook de akte van beroep in het Nederlands moet worden gesteld.

De akte van beroep is alleen in het Nederlands gesteld wanneer alle vermeldingen die vereist zijn voor de regelmatigheid van die akte, in het Nederlands zijn gesteld. Overeenkomstig artikel 1057, 2° en 7°, van het Gerechtelijk Wetboek vermeldt de akte van beroep op straffe van nietigheid de woonplaats van de eiser in hoger beroep en de uiteenzetting van de grieven.

De woonplaats van mevrouw A.B. werd in het Frans vermeld. De uiteenzetting van de grieven bevat een aantal citaten in het Frans die deel uitmaken van de argumenten ter ondersteuning van de grieven en waarvan de zakelijke inhoud niet in het Nederlands is weergegeven. Bijgevolg werden niet alle vermeldingen die vereist zijn voor de regelmatigheid van de akte van beroep, in het Nederlands gesteld (vgl. o.a. Cass. 18 oktober 2004, AR C.03.0575.N, Arr. Cass. 2004, 1625). De akte van beroep is overeenkomstig artikel 40, eerste lid, Taalwet Gerechtszaken nietig.

Te dezen werd nadien en alsnog tijdig een nieuwe akte van beroep neergelegd waarin de Franstalige citaten werden geschrapt en waarbij  er alsnog en dus tijdig nog een ontvankelijk hoger beroep kon worden ingesteld.

Inmiddels is de taalwetgeving gewijzigd door Potourri VI in die zin dan zij minder strikt wordt toegepast en de nietigheid relatief is geworden.

 

Publicatie
tijdschrift: 
TBBR
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017-2
Pagina: 
117
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Closset-marchal,  Acte d’appel : motivation et emploi des langues  TBBR, 2018-2 p. 120

Gerelateerd
Aangemaakt op: zo, 17/06/2018 - 15:02
Laatst aangepast op: zo, 17/06/2018 - 15:02

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.