-A +A

Strafverzwaring in beroep herleid tot oorspronkelijke straf wegens overschrijding redelijke termijn

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
din, 20/09/2016
A.R.: 
P.15.1133.N

Er is slechts strafverzwaring in de zin van artikel 211bis Wetboek van Strafvordering indien het gerecht in hoger beroep de werkelijk uitgesproken straf verzwaart in vergelijking met de door de eerste rechter uitgesproken straf; er is geen strafverzwaring indien het gerecht in hoger beroep oordeelt dat bij niet-overschrijding van de redelijke termijn een zwaardere straf zou moeten worden opgelegd dan de door de eerste rechter uitgesproken straf, maar dat ter remediëring van de vastgestelde overschrijding van de redelijke termijn een lagere of gelijke straf wordt opgelegd in vergelijking met de door eerste rechter opgelegde straf.

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2016-2017
Pagina: 
545
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

AR nr. P.15.1133.N

NV D.Y.E. t/ A.D.S.

I. Rechtspleging voor het Hof

De cassatieberoepen zijn gericht tegen een arrest van het Hof van Beroep te Brussel, correctionele kamer, van 7 juli 2015.

...

II. Beslissing van het Hof

Beoordeling

...

Middel van de eisers II

2. Het middel voert schending aan van art. 211bis Sv.: het arrest geeft uitdrukkelijk aan dat het aan de eisers een zwaardere straf wil opleggen dan de eerste rechter, zonder dat het vaststelt dat die beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen; dat de uiteindelijk opgelegde straf wegens de overschrijding van de redelijke termijn uiteindelijk lager is dan de door de eerste rechter opgelegde straf doet geen afbreuk aan de eenstemmigheidsverplichting.

3. Volgens art. 211bis, tweede zin Sv. is eenstemmigheid vereist voor het gerecht in hoger beroep om de tegen de beklaagde uitgesproken straffen te verzwaren.

4. Er is slechts strafverzwaring in de zin van die bepaling indien het gerecht in hoger beroep de werkelijk uitgesproken straf verzwaart in vergelijking met de door de eerste rechter uitgesproken straf. Er is geen strafverzwaring indien het gerecht in hoger beroep oordeelt dat bij niet-overschrijding van de redelijke termijn een zwaardere straf zou moeten worden opgelegd dan de door de eerste rechter uitgesproken straf, maar dat ter remediëring van de vastgestelde overschrijding van de redelijke termijn een lagere of gelijke straf wordt opgelegd in vergelijking met de door eerste rechter opgelegde straf.

Het middel dat uitgaat van een andere rechtsopvatting, faalt naar recht.

Noot: 

• Cass. 26 september 2000, Arr.Cass. 2000, p. 1437, nr. 494 en voetnoot 2 onder dit arrest.

• A. Desloovere, Tweevoudige beoordeling door het Hof van Cassatie ingeval de appelrechters voor het eerst de staat van wettelijke herhaling in aanmerking nemen, met bevestiging van de door de eerste rechter opgelegde straf, RABG, 2014/1, 47.

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: di, 28/11/2017 - 16:05
Laatst aangepast op: di, 28/11/2017 - 16:05

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.