-A +A

slagen en verwondingen met tijdelijke werkongeschiktheid

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
woe, 19/04/2006
Publicatie
Referentie: 
Cass. 19/04/2006, RW 2009-2010 149

De ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid, in de zin als bedoeld in art. 399 Sw., bestaat in de ongeschiktheid voor het slachtoffer tot het verrichten van een willekeurige persoonlijke arbeid. Die verzwarende omstandigheid wordt ook toegepast als het slachtoffer, zoals te dezen een kind, geen enkele winstgevende activiteit uitoefent en ongeacht de omvang van de ongeschiktheid.

Geen enkele wettelijke bepaling legt op dat een arbeidsongeschiktheid in de zin als bedoeld in art. 399 Sw., wordt bewezen met een medisch getuigschrift of een deskundigenonderzoek, zodat de bodemrechter hierover op onaantastbare wijze beslist.

tekst van het arrest:

Enerzijds bestaat de ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid, als bedoeld in art. 399 Sw., in de ongeschiktheid voor het slachtoffer tot het verrichten van een willekeurige persoonlijke arbeid. Die verzwarende omstandigheid, die alleen rekening houdt met de ernst van de verwondingen, ongeacht de sociale status van het slachtoffer of zijn gewoonlijke en professionele arbeid, wordt ook toegepast als het slachtoffer, zoals te dezen een kind, geen enkele winstgevende activiteit uitoefent en ongeacht de omvang van de ongeschiktheid.

Anderzijds legt geen enkele wettelijke bepaling op dat een arbeidsongeschiktheid wordt bewezen met een medisch getuigschrift of een deskundigenonderzoek, zodat de bodemrechter hierover op onaantastbare wijze beslist.

Door zich te baseren op de «aard van de verwondingen inzonderheid met een lemmet toegebrachte snijwonden» en de «opeenvolgende hospitalisaties als gevolg van de opgelopen slagen en mishandelingen» van het slachtoffer, dat op het ogenblik van de feiten jonger dan zestien was, heeft het hof van beroep naar recht kunnen beslissen dat de verwondingen bij hem een tijdelijke ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid hadden veroorzaakt.

Het middel kan niet worden aangenomen.

Gerelateerd
Aangemaakt op: ma, 21/09/2009 - 16:35
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.