-A +A

Regresrecht en zaakverzekeringsovereenkomst

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
vri, 29/04/2011
Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2012-2013
Pagina: 
1211
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

III. Beslissing van het Hof

Beoordeling

Eerste middel

...

Tweede onderdeel

2. Art. 88, eerste lid Wet Landverzekeringsovereenkomst bepaalt dat de verzekeraar zich, voor zover hij volgens de wet op de verzekeringsovereenkomst de prestaties had kunnen weigeren of verminderen, een regresrecht kan voorbehouden tegen de verzekeringnemer en, indien daartoe grond bestaat, tegen de verzekerde die niet de verzekeringnemer is.

Krachtens het tweede lid van deze bepaling is de verzekeraar op straffe van verval van zijn regresrecht verplicht de verzekeringnemer of, in voorkomend geval, de verzekerde die niet de verzekeringnemer is, kennis te geven van zijn voornemen om verhaal in te stellen zodra hij op de hoogte is van de feiten waarop dat besluit gegrond is.

3. De appelrechters stellen vast dat de verweerster in haar hoedanigheid van eigen schadeverzekeraar schadebedragen heeft uitbetaald aan haar verzekerde D. en vervolgens is overgegaan tot dagvaarding van de eiser met het oog op de recuperatie van de door haar uitbetaalde bedragen.

4. Het onderdeel gaat ervan uit dat voornoemd art. 88 van toepassing is op de eigen schadeverzekering die een zaakverzekeringsovereenkomst en geen aansprakelijkheidsverzekeringsovereenkomst betreft.

Het onderdeel kan niet worden aangenomen.

...
 

Noot: 

Zie NJW 2010, 276

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 29/03/2013 - 17:26
Laatst aangepast op: vr, 29/03/2013 - 17:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.