-A +A

Opzeggingsbeding contracten van onbepaalde duur met vergoeding die groter voordeel verschaft dan uitvoering overeenkomst

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van beroep
Plaats van uitspraak: Antwerpen
Datum van de uitspraak: 
maa, 17/10/2016

Een overeenkomst van onbepaalde duur kan omwille van het verbod van eeuwigdurende verbintenissen in ieder geval eenzijdig worden opgezegd. Dit opzeggingsrecht voor overeenkomsten van onbepaalde duur bestaat los van elke opzeggingsbeding.

In een overeenkomst van onbepaalde duur wordt het opzeggingsrecht niet verstrekt door het opzeggingsbeding, maar kan het opzeggingsbeding er enkel toe strekken de modaliteiten van het opzeggingsrecht te bepalen.

In overeenkomsten van onbepaalde duur raakt het opzeggingrecht de openbare orde

Een opzeggingsbeding kan worden vernietigd indien een opzeggingsbeding aldus geformuleerd is dat het voor een contractpartij veel voordeliger is dat de overeenkomst door de tegenpartij vroegtijdig wordt opgezegd eerder dan dat zij verder zou worden uitgevoerd.

Een opzegginsbeding kan niet in een overeenkomst worden ingelast ten einde contractpartij te laten speculeren op een vroegtijdige beëindiging die een groter voordeel zal opleveren dan de gewone uitvoering van het contract.
 

Publicatie
tijdschrift: 
NJW
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
408
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Rechtsleer:

• C. Lebon, Vernietiging van opzeggingsbeding dat toelaat om op onrechtmatige wijze te speculeren op een vroegtijdige opzegging, NJW 2017 pagina 417

Gerelateerd
Aangemaakt op: ma, 26/06/2017 - 11:21
Laatst aangepast op: ma, 26/06/2017 - 11:21

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.