-A +A

Ontvankelijkheid van tegenvorderingen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
vri, 25/03/2016
A.R.: 
C.11.0121.N

Eric Brewaeys, onontvankelijk hoofdvorderingen leidt niet automatisch tot onontvankelijk van de tussen vordering, de Juristenkrant, 22 februari 2017 pagina zes.

De auteur bespreekt een arrest van het Hof van Cassatie van 25 maart 2016 met nummer C. 160109N.

Vorderingen die door de rechtbank onontvankelijk worden verklaard, impliceren niet dat tussen vorderingen in dezelfde procedure gesteld, eveneens onontvankelijk zouden zijn. Dit is niet alleen zo ten aanzien van tegenvorderingen, naar ook voor de uitgebreide vorderingen. Zo kan een eiseres in een procedure haar hoofdeis onontvankelijk verklaard zien waarbij de rechter toch uitspraak doen over de tegeneis en zo kan een verweerder erin slagen om een hoofdeis onontvankelijk te laten verklaren, zonder er hierbij in te slagen om de vordering door de eiser op uitbreiding gesteld op grond van artikel 807 van het gerechtelijk wetboek eveneens onontvankelijk te zien en horen verklaren.

De auteur besluit dat de oude stelling: “de greffer une branche vivante sur un arbre mort” niet meer van deze tijd is.
 

Publicatie
tijdschrift: 
juridat
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Rudy Verbeke, Autonome tussenvorderingen ontsnappen wat hun lot betreft, aan het lot van de hoofdvordering, RABG, 2012/11, 739.

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 26/05/2017 - 13:45
Laatst aangepast op: vr, 26/05/2017 - 13:45

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.