-A +A

Onderhoudsgeld en collectieve schuldenregeling

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Vredegerecht
Plaats van uitspraak: Zottegem-Herzele
Datum van de uitspraak: 
don, 03/12/2009

De hierna vermelde rechtspraak is achterhaald.

Immers:

Art. 1675/13, § 3 Ger.W., zoals gewijzigd door art. 10 van de wet van 12 mei 2014, bepaalt:

“De rechter kan geen kwijtschelding verlenen voor volgende schulden:

– de onderhoudsgelden;

– de schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf;

– de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.”

 

Publicatie
tijdschrift: 
tijdschrift van de Vrederechters
Uitgever: 
die Keure
Jaargang: 
2011
Pagina: 
170
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve


[...]

Artikel 203, § 1 BW bepaalt dat de ouders naar evenredigheid van hun middelen dienen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.

Het is overeenkomstig dit artikel dat de door de verweerder verschuldigde onderhoudsbijdrage dient bepaald te worden.

De verweerder is van opleiding lasser en metser en staat onder schuldbemiddeling; hij werd hiertoe toegelaten bij beschikking van de beslagrechter te Tongeren van 11 juli 2007.

Het feit dat hij onder schuldbemiddeling staat ontslaat hem niet van zijn onderhoudsplicht die effectief een prioritaire verplichting is; de betaling van een onderhoudsbijdrage primeert op de betaling van alle andere schulden.

 

 

De alimentatieschuldeiser behoudt een aparte positie; de schuldenaar blijft gerechtigd gedurende de bemiddelingsprocedure betalingen te doen aan de alimentatieschuldeiser doch enkel voor zover het niet om achterstallen gaat; in casu gaat het echter om een nieuwe (onderhouds)schuld waarmee de schuldbemiddelaar hoe dan ook in zijn uitgewerkte regeling rekening zal moeten houden en deze zo nodig zal moeten aanpassen.
De verweerder is soms werkzoekende, soms geniet hij inkomsten via uitzendarbeid; zijn inkomsten bedragen ongeveer 1.200 euro per maand waarvan 650 euro naar huur gaat; de huur welke betaald wordt is hoog in verhouding tot zijn inkomsten.

[...]

Noot: 

Als advocaten onderlegd in insolventierecht kunnen wij u bijstaan in een beste verdediging. U vraagt hiertoe best een afspraak. Hiertoe kan u ons bellen op het telefoonnummer van ons secretariaat 055/31.86.47 om een afspraak vast te leggen. Breng dan al uw stukken (inkomstenstukken, schulden, brieven) mee. Wij nemen dan de tijd om naar u te luisteren, an,twoord te geven op uw vragen, advies te verlenen en een voorstel van aanpak te formuleren. Wij vragen voor een afspraak 150 euro. Telefonisch kunnen we geen vragen beantwoorden. Korte vragen kan u wel per e-mail stellen naar elfri@elfri.be aan 8€ per e-mail.

Zie ook deze links:
Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 24/06/2011 - 01:11
Laatst aangepast op: do, 23/02/2017 - 12:35

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.