-A +A

GSM aan het stuur tussen hoofd en schouder

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Politierechtbank
Plaats van uitspraak: Veurne
Datum van de uitspraak: 
maa, 21/03/2016

Het gebruik van een GSM in ee rijdend voertuig waarbij de gsm tussen hoofd en zit met beide handen op het stuur.is niet strafbaar

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2016-2017
Pagina: 
1356
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

 Openbaar ministerie t/ A.-M. D.

...

Op strafrechtelijk gebied

De beklaagde werd geverbaliseerd omdat zij aan het telefoneren was terwijl ze een voertuig bestuurde. De verbalisanten stelden vast dat haar gsm tussen haar hoofd en linkerschouder zat. Haar beide handen waren op het stuur.

Het openbaar ministerie vervolgt beklaagde omdat zij (1) niet in staat zou zijn geweest te sturen; (2) niet de vereiste lichaamsgeschiktheid en (3) niet de nodige kennis en rijvaardigheid zou hebben bezeten.

Geen van de constitutieve elementen van het vervolgde misdrijf is aan de hand van de elementen van het strafdossier bewezen.

Uit het strafdossier blijkt niet dat de beklaagde niet in staat was om te sturen. De verbalisanten hebben geen abnormale rijbewegingen vastgesteld.

Uit het strafdossier blijkt evenmin dat de beklaagde niet de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en rijvaardigheid zou bezitten om een voertuig te besturen. De verbalisanten hebben hierover geen enkele vaststelling gedaan.

De tenlastelegging tegen A.-M. D. is bijgevolg niet bewezen, zodat beklaagde hiervoor wordt vrijgesproken.

Noot: 

Kritische noot onder deze publicatie in het RW: Roeland Vasseur, Draagbare telefoon tussen hoofd en schouder: handsfree or not handsfree, that’s the question ....

Rechtsleer:

• F. Bartholeyns en F. Toro, “Chronique de criminologie. L’usage du téléphone portable durant la conduite: les perceptions des conducteurs quant à sa contribution à l’insécurité routière”, RDPC 2011, 6-11

• A. Boyen, L. Brewaeys, M. De Busscher, P. Lenvain, G. Meyns en M. Sterkens, “Deel IV: Het wegverkeersreglement” in Bestendig Handboek Verkeer, Mechelen, Kluwer, 2011, IV.5 – 8a, nr. 6212

Rechtspraak:

• Rb. Leuven 23 april 2004, T. Pol. 2006, 24

• Pol. Brugge 16 november 2009, TGR-TWVR 2010, 199, noot

• Pol. Antwerpen 21 april 2004, VAV 2006, 550
• Pol. Brugge 16 november 2009, TGR-TWVR 2010, 201 met noot

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: wo, 10/05/2017 - 13:52
Laatst aangepast op: wo, 10/05/2017 - 13:52

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.