-A +A

Feitelijk meesterschap over een dier begrip

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van beroep
Plaats van uitspraak: Luik
Datum van de uitspraak: 
woe, 04/03/2015

Het feitelijk meesterschap over een dier is de niet ondergeschikte macht van leiding en controle over het dier zonder tussenkomst van de eigenaar. De overdracht van de bewaring behelst meer dan een gewone materiële overhandiging van het dier. De overdracht va het meesterschap van de eigenaar van een dier aan de feitelijke meester van het dier, behelst naast de materiële overdracht van het dier, de overdracht door de eigenaar van een gezag gelijk aan het gezag dat hij heeft over het dier.

Het loutere feit het dier te kennen en te voederen in afwezigheid van de eigenaar, brengt geen enkel gezag met zich mee om te beslissen over zijn gedrag of over de plaats waar het dier moet blijven of worden opgesloten. De persoon die een dier in bewaring heeft gekregen, is daarom nog niet de feitelijke meester van het dier. 

De persoon die een kat kent, die de kat regelmatig voedt in afwezigheid van de eigenaar en die de kat in een kooi tracht te krijgen (en hierbij verwond wordt) heeft niet het feitelijk meesterschap over de kat.

Publicatie
tijdschrift: 
TBBR
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2018-1
Pagina: 
45
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Overzicht rechtspraak Kwalitatieve aansprakelijkheid TPR 2011-2, 349

Gerelateerd
Aangemaakt op: do, 07/06/2018 - 18:54
Laatst aangepast op: za, 09/06/2018 - 08:45

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.