-A +A

De kennelijk grove fout van bestuurders het doorstorten van gelden naar andere vennootschappen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van beroep
Plaats van uitspraak: Gent
Datum van de uitspraak: 
maa, 12/10/2015

Fiscale fraude maakt een kennelijk een grove fout uit die principieel een causaal verband staat met een hierop volgend faillissement.

Dit is des te meer het geval wanneer de gevarieerde zelf het strafonderzoek als een van de oorzaken van het faillissement opgeeft, dan wel in een beroepsakte en conclusies de oorzaak van het faillissement wijdt aan betwistingen met de fiscale administratie.

Het betalen van substantiële bedragen van een vennootschap aan een andere vennootschap zonder dat de terugbetaling ervan op enigerlei wijze wordt gewaarborgd, maakt al evenzeer een kennelijke grove fout uit die erin bestaat het vennootschapsbelang flagrant te miskennen om een andere vennootschap te bevoordelen. Dit is des te meer het geval wanneer grote bedragen worden doorgesluisd naar andere vennootschappen zonder economische of financiële verantwoording en zonder enig concreet voordeel voor de betalende vennootschap dan wel bij gebrek aan enige overeenkomst of bedongen tegenprestatie.

Een dergelijke handeling maakt een kennelijke grove fout uit die een redelijk en dirigent zaakvoerder zou hebben begaan en die strijdt met de essentiële regels van het vennootschapsleven. Wanneer hierna een faillissement volgt en de betalingen zijn substantieel maar redelijkerwijze worden aangenomen dat de hiervoor weerhouden kennelijke grove fout heeft bijgedragen tot het faillissement.

Een schuldeiser die op basis van deze kennelijke grove fout die heeft bijgedragen tot het faillissement van de onderneming de bestuurders willen aansprakelijk stellen, dient er niet aan te tonen dat ik kennelijk grove fout de rechtstreekse of enige oorzaak is van het faillissement (koophandel te Hasselt 26 november 2002, rechtskundig weekblad 2004-2005 1,710; koophandel Hasselt, 9 april 2002, rechtskundig weekblad 2003-2 1004,33; Bergen, 22 maart 1993, R.P.S. 19 93,323; koophandel Luik, 10 september 1991 T.B.H. 19 92,501).
Het volstaat dat wordt aangetoond dat ik kennelijk grove fout tot het faillissement heeft bijgedragen

Onverantwoorde betalingen aan verbonden vennootschappen en de aansprakelijkheid van de zaakvoerder wegens kennelijk grove fout
 

Publicatie
tijdschrift: 
NJW
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
319
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Noot: 

Sarah De Geuter, Onverantwoorde betalingen aan verbonden vennootschappen en de aansprakelijkheid van de zaakvoerder wegens kennelijk grove fout, NJW 2017, 324

Gerelateerd
Aangemaakt op: di, 27/06/2017 - 18:11
Laatst aangepast op: di, 27/06/2017 - 18:11

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.