-A +A

Bevrijding van de borg uitstel van de behandeling van de vordering tot veroordeling van de borg tot uitspraak over de vrijstelling

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
don, 29/11/2007
Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2009-2010
Pagina: 
635
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

Wie zich borg heeft gesteld voor een failliet gegane vennootschap kan aan de rechtbank van koophandel vrijstelling van zijn borgstelling vragen onder bepaalde voorwaarden, zijnde dat de borg gratis was, hetgeen betekent dat de borgsteller geen eigen voordeel haalde of verhoopte te kunnen halen in de failliet gegane onderneming en dat de borgstellling niet in verhouding stond met zijn vermogen.

De schuldeiser zal evenwel niet wahten op de uisprak over de vijstelling en vaak reeds spoedig na het faillissement de borg aanspreken. Het is begrijpelijk dat de borg hierop verwijst nar zijn verzoek tot vrijstelling, voorzover hij dit heeft ingediend bij de rechtbank van koophandel. Dit belet niet dat de bank ondertussen de schuldenaar inbetaling dagvaardt.

Op de inleidende of latere zitting, al dan niet in conclusies zal de schuldenaar de rechtbank dan uitstel vragen tot er over zijn vraag tot vrijstelling is geoordeeld en in de regel staat de rechtbanken dit uitstel toe.
Dat de schuldeiser zich hierin niet gemakkelijk voelt valt te begrijpen, warbij in zijn overtuiging dit uitstel hem schade toebrengt dooordat hij hierdoor zij vordering niet kan realiseren.

Terzake had een bank tegen de beslising tot uitstel dan ook hoger beroep aangetkend. Dit hoger beroep is evenwel niet ontvankelijk omdat een bslissing tot uitstel of verzending nar de rol een maatregel is van inwendige orde en tegen bslissingen van inwendige orde staat geen hoger beroep open, zoals dit overigens bepaald werd in art. 1046 van het gerechtelijk wetboek.
.
Dit werd bevestigd in hierna vermeld cassatiearrest:

Hof van Cassatie (1e Kamer) 29 november 2007:

«Door te oordelen dat de beslissing van de eerste rechter om de vordering van de eiseres tegen de verweerder als borg van de failliet verklaarde hoofdschuldenaar, naar de bijzondere rol te zenden in afwachting van de uitspraak van de rechtbank van koophandel over de bevrijding van de verweerder op grond van art. 80 van de Faillissementswet, een beslissing van inwendige orde is waartegen geen hoger beroep mogelijk is, verantwoorden de appelrechters hun beslissing naar recht».

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: di, 15/12/2009 - 12:20
Laatst aangepast op: zo, 18/10/2015 - 10:41

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.