-A +A

Arbeidsongevallenverzekering en subrogatie in de rechten van de verzekerde

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
woe, 14/04/2010

De arbeidsongevallenverzekeraar kan voor het het strafgerecht verzoeken de voor de schade aansprakelijke derde te veroordelen om hem de bedragen van de door hem voor die schade toegekende prestaties terug te betalen.

In dit geval oefent de arbeidsongevallenverzekeraar geen andere rechtsvordering uit dan die van de getroffene, maar oefent hij met een afzonderlijke vordering de rechtsvordering van de getroffene zelf uit, in wiens rechten hij met toepassing van art. 47 Arbeidsongevallenwet van rechtswege is gesubrogeerd. Wanneer het bestreden arrest vaststelt dat de benadeelde subrogant zich regelmatig, vóór het verval van de strafvordering, burgerlijke partij heeft gesteld, beslist het naar recht om de vordering van de gesubrogeerde, die na de verjaring van de voormelde vordering is ingesteld, ontvankelijk te verklaren.

Publicatie
tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
Intersentia
Jaargang: 
2012-2013
Pagina: 
12
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

II. Beslissing van het Hof

Beoordeling

Eerste middel

...

Tweede onderdeel

Art. 47 Arbeidsongevallenwet staat de verzekeringsonderneming toe om een rechtsvordering in te stellen tegen de voor het arbeidsongeval aansprakelijke tot beloop van de aan de getroffene gedane uitkeringen tot herstel van de materiële schade die voortvloeit uit de vermindering van zijn arbeidsgeschiktheid. De verzekeraar kan die burgerlijke vordering instellen op dezelfde wijze als de getroffene of diens rechthebbenden en in de rechten worden gesubrogeerd die voormelden krachtens het gemene recht hadden kunnen uitoefenen.

Wanneer een arbeidsongevallenverzekeraar het strafgerecht verzoekt de voor de schade aansprakelijke derde te veroordelen om hem de bedragen van de door hem voor die schade toegekende prestaties terug te betalen, oefent hij geen andere rechtsvordering uit dan die van de getroffene, maar oefent hij met een afzonderlijke vordering de rechtsvordering van de getroffene zelf uit, in wiens rechten hij met toepassing van het voormelde art. 47 van rechtswege is gesubrogeerd.

Wanneer het bestreden arrest vaststelt dat de benadeelde subrogant zich regelmatig, vóór het verval van de strafvordering, burgerlijke partij heeft gesteld, beslist het naar recht om de vordering van de gesubrogeerde, die na de verjaring van de voormelde vordering is ingesteld, ontvankelijk te verklaren.

Het onderdeel kan niet worden aangenomen.

...
 

Gerelateerd
Aangemaakt op: zo, 02/09/2012 - 18:12
Laatst aangepast op: zo, 02/09/2012 - 18:12

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.