-A +A

Arbeidsongeval vergoeding naar gemeen recht en op basis arbeidsongevallenverzekering

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Instantie: Hof van Cassatie
Datum van de uitspraak: 
din, 28/04/2015
A.R.: 
P.13.1010.N

Om te bepalen of de op basis van het gemene recht toe te kennen schadeloosstelling meer bedraagt dan de door de arbeidsongevallenverzekeraar verschuldigde uitkeringen, moet het bedrag van de arbeidsongevallenuitkeringen, inclusief de sociale bijdragen, vergeleken worden met het bedrag van de gemeenrechtelijke vergoedingen.

Krachtens art. 47, eerste lid Arbeidsongevallenwet 1971 kan de arbeidsongevallenverzekeraar tegen de aansprakelijke derde, binnen de perken van de door hem naar gemeen recht en voor diezelfde schade verschuldigde vergoeding, een rechtsvordering tot terugbetaling instellen tot beloop van de gevestigde kapitalen.

Deze rechtsvordering heeft betrekking op de gehele kapitalen en niet enkel op het gedeelte ervan dat overeenkomt met de waarschijnlijke winstgevende overlevingsduur van de getroffene.

Publicatie
tijdschrift: 
juridat
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

AR nr. P.13.1010.N

K.R. en K.R. t/ NV M.V.

I. Rechtspleging voor het Hof

De cassatieberoepen zijn gericht tegen een vonnis in hoger beroep van de Correctionele Rechtbank te Veurne van 6 februari 2013.

...

II. Beslissing van het Hof

Middel

...

3. Om te bepalen of de op basis van het gemene recht toe te kennen schadeloosstelling meer bedraagt dan de door de arbeidsongevallenverzekeraar verschuldigde uitkeringen, moet het bedrag van de arbeidsongevallenuitkeringen, inclusief de sociale bijdragen, vergeleken worden met het bedrag van de gemeenrechtelijke vergoedingen.

In zoverre het middel uitgaat van een andere rechtsopvatting, faalt het naar recht.

4. Krachtens art. 47, eerste lid Arbeidsongevallenwet 1971 kan de arbeidsongevallenverzekeraar tegen de aansprakelijke derde, binnen de perken van de door hem naar gemeen recht en voor diezelfde schade verschuldigde vergoeding, een rechtsvordering tot terugbetaling instellen tot beloop van de gevestigde kapitalen.

Deze rechtsvordering heeft betrekking op de gehele kapitalen en niet enkel op het gedeelte ervan dat overeenkomt met de waarschijnlijke winstgevende overlevingsduur van de getroffene.

Het middel dat ervan uitgaat dat bij de berekening van het aan de getroffene of zijn rechthebbende toekomende surplus het door de arbeidsongevallenverzekeraar gevestigde kapitaal herleid moet worden tot de lucratieve levensduur van de getroffene, faalt naar recht.

Gerelateerd
Aangemaakt op: zo, 12/06/2016 - 15:41
Laatst aangepast op: zo, 12/06/2016 - 15:41

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.