-A +A

Youtube – video embedden mag zonder toestemming van de auteur

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Anthony Van der Planken
Samenvatting
De auteur bespreekt het arrest van het Hof van Justitie van 21.10.2014 (zaak C-348/13).
 
Reeds eerder in het arrest van het Hof van Justitie van 13.02.2004 (zaak C-466/12) oordeelde het Hof in de gekende Svenssonzaak dat het leggen van hyperlinks geen misbruik kan uitmaken van het auteursrecht.
 
Op basis van dit arrest zou kunnen geoordeeld worden dat er dus vrij naar gelijk welke website een link kan gelegd worden op de eigen website.
 
De techniek van embedding, gaat evenwel een stap verder dan het leggen van hyperlinks.
 
Embedden houdt in dat een stukje code die verwijst naar een bepaalde website wordt opgenomen in de code van de eigen website waardoor een stuk tekst, een foto, videomateriaal of geluidsfragment wordt overgenomen op de eigen site.
 
Op het eerste zicht lijkt een en ander een vorm van piraterij omdat men het werk van een andere auteur opneemt in een eigen werk waardoor de indruk ontstaat of kan ontstaan dat het geplugde en ingeplugde werk een eigen creatie uitmaakt.
 
Maar in het Svenssonarrest werd uitdrukkelijk gesteld dat zelfs het mogelijks wekken van de indruk dat een deel van de website een eigen creatie is daar waar het niet zo is, op zich geen criterium is om deze praktijk als wederrechtelijk te verklaren.
 
We kennen allemaal Youtube waarbij er vrij en zonder kosten door iedereen filmpjes kunnen gepost worden.
Om verschillende redenen is het veel interessanter op Youtube dan wel Vimeo of andere mediakanalen filmpjes te publiceren in plaats van op de eigen webserver.  Niet alleen bereikt men hierdoor een nieuw publiek, maar anderzijds dient men niet te investeren in bijkomende bandbreedte.
 
In het arrest Best Water van het Hof van Justitie van 21.10.2014 werd uitdrukkelijk gesteld dat een Youtube filmpje geplaatst door 1 gebruiker van het net (al dan niet commercieel) mag opgenomen worden in de website van een andere gebruiker, ook door embedding.  Youtube biedt overigens het stukje code aan waardoor het filmpje zeer eenvoudig kan geknipt en geplakt worden naar een andere website.
 
In het debat Best Water werd opnieuw bevestigd dat gepubliceerde werden op het web die aldus openbaar werden gemaakt op een andere website vrij kunnen gebruikt worden.
 

 

De openbaarmaking is hierbij het criterium.  Waarneer de openbaarmaking zich richt tot het volledige publiek zijn hieraan geen grenzen.  Wanneer de openbaarmaking zich richt tot een bijzonder publiek zou het publiek maken naar een nieuw publiek gebeurlijk wel een inbreuk kunnen uitmaken. 
Gerelateerd
Aangemaakt op: za, 21/03/2015 - 18:09
Laatst aangepast op: za, 21/03/2015 - 18:09

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.