-A +A

Praktische gids voor familiale bewindvoerders

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Van Dorsselaer Ilsa
Auteur: 
De Potter Virginie
Uitgever: 
Koning Boudewijnstichting
Jaargang: 
2017
ISBN nummer: 
D/2893/2017/04
Samenvatting

 

"Als iemand niet (meer) kan beslissen over zijn financiën of over zichzelf, kan de rechter een bewindvoerder aanstellen om deze persoon te helpen met deze beslissingen of om ze in zijn plaats te nemen. De bewindvoerder kan een professional zijn, maar ook een partner, een (naast) familielid, een buur of een goede kennis.
Een naaste onder bewind laten stellen is niet evident. Het is een ingrijpende en soms emotionele beslissing, voor de te beschermen persoon maar ook voor degene die de aanvraag doet. Met een bewind helpt hij zijn familielid te beschermen, maar het blijft een aantasting van de autonomie van degene die hij wil helpen.

Met het nieuwe beschermingsstatuut geeft de wetgever de voorkeur aan de familiale bewindvoerder. Veel mensen willen dit ook doen, maar schrikken terug voor deze rol. Ze zitten met vragen. Wat is gerechtelijke bescherming eigenlijk? Welke alternatieven zijn er? Wat doet een bewindvoerder? Hoe wordt gerechtelijke bescherming gevraagd en hoe verloopt ze? Wat als de beschermde persoon niet wil meewerken, of de bewindvoerder er wil mee ophouden?

Op deze en andere vragen biedt deze praktische eerstelijnsgids een antwoord. Hij richt zich tot mensen die over een vorm van bescherming nadenken voor zichzelf of voor een familielid. Het is geen gids voor professionele bewindvoerders. Deze gids is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke
Federatie van het Belgisch Notariaat.." (inleiding  van de brouchure)

Deze brochure kan via deze link integraal gelezen worden.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
BijlageGrootte
Familiale bewindvoerders.pdf529.3 KB
Aangemaakt op: za, 15/04/2017 - 10:28
Laatst aangepast op: za, 15/04/2017 - 10:28

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.