-A +A

Ook hof van beroep vindt Forrest-cartoon in MO beledigend

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Voorhoof Dirk
Tijdschrift: 
Juristenkrant
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2012/nr 241
Pagina: 
1
Samenvatting

In deze bijdrage bespreekt en bekritiseert de auteur een arrest van het Hof van Beroep te Brussel van 11 december 2012.

terecht erkent het hof het recht van de pers om kritisch en geëngageerd over een persoon te schrijven. Een figuur die bovendien vaak in opspraak komt dient artikels met kritische inslag in gespecialiseerde media te verdragen. Personen die beroepshalve met de publieke opinie worden geconfronteerd moeten meer kritiek kunnen dulden, zelfs wanneer hierbij overdreven wordt. Dit geldt ook voor zakenlui.

Mbt cartoons echter oordeelt het Hof  dat een karikatuur die niet beantwoordt aan de werkelijkheid en geen objecvtieve berichtgeving uitmaakt dan wel een niet toegelaten overdrijving enkel toegelaten is in een satirisch tijdschrift die een satirisch bedoelde bijdrage illustreert, waarbij er dan nog strenger dient geoordeeld ten aanzien van een zakenman zoals Forrest dan tegenover een politicus.

De auteur toont aan dat deze rechtspraak die het recht op karikatuur of spotprent in vraag stelt ingaat tegen de rechtspraak van het Hof van Cassatie en het EHvRM en tegen art. 10 EVRM.

Daar waar Forrest 50.000 euro schadevergoeding had gevorderd, kreeg hij in eerste aanleg 1 euro en in graad van beroep 5.000 euro schadevergoeding.

Zie ook De Juristenkrant 2008/11, 3 en www.mediakritiek.be "De lange tenen van George Forrest

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: zo, 27/01/2013 - 14:24
Laatst aangepast op: zo, 27/01/2013 - 15:06

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.