-A +A

Ontwikkeling van nieuwe deelnemingsvormen: Ben ik mijn broeders hoeder?

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
Preadvies voor de Vereniging voor de Vergelijkende Studie van het Recht van België en Nederland
Publicatie
Auteur: 
Van der Wilt H
Tijdschrift: 
Nullum crimen
Uitgever: 
intersentia
Jaargang: 
2007/0
Samenvatting

De afgelopen twee decennia is de reikwijdte van het (materiële) strafrecht in Nederland aanzienlijk uitgebreid. In zijn bijdrage aan het vriendenboek voor De Hullu maakt Buruma de balans op. Hij signaleert onder andere de introductie van nieuwe strafbaarstellingen, uitdijing van strafrechtelijke aansprakelijkheid in het voorportaal van het eigenlijke delict (voorbereidingshandelingen, samenzwering) en verruiming van collectieve aansprakelijkheid.

De steeds complexere, laat-kapitalistische samenleving verhoogt het risico van schade. Schadeberokkenend gedrag is niet simpelweg te herleiden tot één actor, maar is uitgesmeerd over verscheidene (rechts)personen die soms niet eens van elkaar’s bestaan op de hoogte zijn. Die diffuse verantwoordelijkheid roept maatschappelijk onbehagen op. Het publiek krijgt de indruk dat de verantwoordelijken zich achter elkaar proberen te verschuilen: ‘iemand’ moet toch schuldig zijn… In de tweede plaats bewerkstelligt de verhoogde dreiging van terroristische aanslagen dat het strafrecht in toenemende mate wordt aangesproken op haar preventieve capaciteiten. Aanslagen moeten in de kiem worden gesmoord door gevaarlijke fanatici op te sporen en “Kalt zu stellen”.

Lees deze bijdrage via deze permalink in het tijdschrift delikt en delinkwent, volume 37, pagina 138-183, 2007

Inhoudstafel tekst: 

1. Inleiding

§ 2 De vage grens tussen medeplichtigheid en medeplegen.

2.1 Medeplegen

2.2 Medeplichtigheid

§ 3 De deelneming aan een criminele organisatie

§ 4 Openlijke geweldpleging

§ 5 Strafbare samenspanning

§ 6 Feitelijk leiding geven

 

§ 7 Evaluatie en slotbeschouwing
 

Gerelateerd
Aangemaakt op: wo, 27/12/2017 - 19:48
Laatst aangepast op: wo, 27/12/2017 - 19:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.