-A +A

Nationale codificaties en de eenwording van het recht

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Brunner C.J.H.
Tijdschrift: 
TPR
Jaargang: 
1996
Pagina: 
357
Samenvatting

Letterlijk betekent "codificatie" een boek maken.

De term wordt in het recht gebruikt als term voor het op schrift stellen van recht, waaraan de overheid uitsluitende gelding (exclusieve werking) verleent.

Door deze exclusiviteit verkrijgt de codificatie tevens de onterechte pretentie van volledigheid.

Codificatie kan betrekking hebben op een bepaald rechtsgebied, bijvoorbeeld het privaatrecht.

Alvorens recht gecodificeerd werd, bestonden de rechtsregels uit loutere gewoonten, gebruiken, rechtspraak, tradities en algemene rechtsbeginselen. Onmiddellijk dient opgemerkt dat door de codificaties, voormelde rechtsbronnen niet verdwenen maar naast de codificaties bleven bestaan, ter uitlegging en aanvulling van de codex, dan wil rechtsvoorziening wanneer het op schrift gestelde recht geen antwoord bood.

De codificering van het recht bood niet alleen rechtszekerheid en vereenvoudiging van rechtsbeding, maar was ook een element van politieke machtsuitoefening en eenheid

Codificatie komt al voor sinds de Oudheid. Tot de oudste codificaties behoren de Codex Hammurabi en de Leges duodecim tabularum (Wetten van de Twaalf Tafelen) in het Romeins recht. Het begrip verwijst ook naar bijvoorbeeld de napoleontische Code Civil en wetboeken die daarna tot stand zijn gekomen, zoals het Duitse Bürgerliches Gesetzbuch en de Burgerlijk Wetboeken van België en Nederland.

zie TPR 1996, 357

357 Nationale codificaties en de eenwording van het recht - klik hier -    De redactie privaat
Brunner C.J.H.

 

Gerelateerd
Aangemaakt op: zo, 15/03/2015 - 14:23
Laatst aangepast op: zo, 15/03/2015 - 14:23

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.