-A +A

L'interdiction du pacte 'de quota litis' Quousque tandem ...?

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
Liber Amicorum Jo Stevens
Publicatie
Auteur: 
Legros Pierre
Uitgever: 
die Keure
Jaargang: 
2011
Pagina: 
457
ISBN nummer: 
9789048611119
Samenvatting

Artiklel 459 van het Gerechtelijk wetboek stelt dat een beding omtrent het ereloon dat verbonden is aan de uitslag van het geding verboden is. Hiermee wordt bedoeld dat het ereloon van een advocaat niet uitsluitend mag afhangen van het resultaat, zonder dat deze bepaling de vaak gebruikte techniek van de succesfee verbiedt, die voorziet in de vergoeding van de advocaat volgens een uurloon of een vast tarief, maar bovendien voorziet in een extra bij resultaat.


Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Nog dit: 

Een pactum de quata litis is een overeenkomst waarbij het ereloon vooraf, volledig en uitsluitend gekoppeld wordt aan de bedragen die bij een proces verkregen worden. Dit verbod werd aan de advocaten opgelegd om de onafhankelijkheid van de advocaat te waarborgen, door hem te verbieden zelf een rechtstreeks belang in de zaak van zijn cliënt te hebben. Men moet wel het onderscheid maken tussen het - verboden - pactum de quota litis en het - toegelaten - systeem van de ereloonberekening volgens " waardetarief ", waarover verder meer.

Een pactum de quota litis is overigens de slechtste waarborg voor een degelijke werking van een advocaat voor een zaak, die aldus verplicht wordt tijdens de procedure te werken zonder financiële middelen en daardoor de rijd en de middelen die hij aan de zaak besteedt tot een minimum beperkt. Dit alles in de wetenschap dat hierdoor wel een veel kleiner percentage van zijn zaken tot succes zal leiden, doch dat de grote verloning in die zaken het verlies van de andere zaken, die hij had kunnen winnen mits meer inzet, wel zal compenseren.
 

Aangemaakt op: zo, 25/12/2011 - 12:52
Laatst aangepast op: zo, 25/12/2011 - 12:52

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.