-A +A

Leugens en hun detectie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Bockstaele Marc
Auteur: 
Raeymaekers S.
Auteur: 
Znhus E.
Uitgever: 
Maklu
Jaargang: 
2007
ISBN nummer: 
9789046601365
Samenvatting
Inhoudstafel tekst: 

1. Leugens in de maatschappij
2. Wat gebeurt er als mensen liegen
3. Meten en registreren van leugens
4. Geschiedenis en ontwikkelingen van de leugendetectie
5. Non-verbale leugendetectie
6. Verbale leugendetectie
7. Schriftelijke analysemethodes
8. De polygraaf
9. Operationele aspecten
 

Over het boek:
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, liegen alle mensen. Het is eigen aan het maatschappelijk leven en sommigen stellen zelfs dat men niet zou kunnen samenleven zonder leugens. Toch wil iedereen de leugen kunnen onderscheiden van de waarheid en hierbij de leugenaar ontmaskeren. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat dit echter niet eenvoudig is. Er bestaat immers niet een bepaald antwoord, een bepaalde handeling, een bepaalde (fysiologische) reactie die de leugen zichtbaar kan maken. Echter, indien men het normale gedrag van een persoon als standaard neemt, dan zal deze persoon bij het liegen een aantal gedragingen meer of minder vertonen.

De auteurs gaan in dit boek op zoek naar wetenschappelijk onderzoek betreffende leugens en hun detectie. Ze overlopen de functie van leugens in de samenleving en zoeken naar individuele en biologische verschillen. Hierna stellen ze zich de vraag op welke wijze leugens te detecteren zijn en onderzoeken de waarde van de verschillende leugendetectietechnieken. Dit werk is een state of the art over de leugen en haar detectie. De auteurs brengen in dit boek een groot deel van de internationale wetenschappelijke literatuur, die tot op heden over dit onderwerp werd geschreven, samen.

Het boek richt zich in de eerste plaats tot beroepsgroepen die meer dan andere met leugens geconfronteerd worden en waar het opsporen ervan een centrale rol speelt, m.n. de magistratuur, de politie, de advocatuur en deskundigen aangesteld in onderzoeken. Maar het is eveneens belangrijk voor wetenschappers en, wegens de vele praktische tips, bruikbaar voor niet-specialisten.

Uit de inhoud:
1. Leugens in de maatschappij
2. Wat gebeurt er als mensen liegen
3. Meten en registreren van leugens
4. Geschiedenis en ontwikkelingen van de leugendetectie
5. Non-verbale leugendetectie
6. Verbale leugendetectie
7. Schriftelijke analysemethodes
8. De polygraaf
9. Operationele aspecten

Over de auteur(s):
Marc BOCKSTAELE is licentiaat in de criminologie aan de Universiteit Gent. Sedert 1986 is hij lesgever van het vak "Stellen van processen-verbaal" aan diverse politiescholen en aan inspectiediensten bij de ministeries.

Sophie RAEYMAEKERS studeerde in 2005 af als licentiate in de criminologische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkt als herstelbemiddelaar in jeugdrechtbank- en jeugdparketdossiers in Mechelen. Haar functie werd in 2007 uitgebreid, waardoor zij ook de begeleiding van gemeenschapsdienst voor minderjarigen voor haar rekening neemt.

Els ENHUS is professor in de vakgroep criminologie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceert de opleidingsonderdelen 'criminologie en victimologie', 'politionele organisatie en politiebeleid' en 'statistische methoden in de criminologie'.

Bespreking van dit boek door Bruno Verschuere (klik hier)
 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: wo, 05/01/2011 - 15:10
Laatst aangepast op: wo, 05/01/2011 - 15:12

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.