-A +A

Het pleitmonopolie van de advocaat gewikt, gewogen en op dieet gestuurd

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
Liber Amicorum Jo Stevens
Publicatie
Auteur: 
Judo F.
Uitgever: 
die Keure
Jaargang: 
2011
Pagina: 
403
ISBN nummer: 
9789048611119

Wanneer een persoon, volgens juridische terminologie een partij, niet zelf verschijnt dan zegt de regel dat hij enkel kan worden vertegenwoordigd door een advocaat en door niemand anders. Dat is kort en bondighet pleitmonopolie, omschreven in artikel 440 van onsGerechtelijk Wetboek.

Op dit pleitmonopolie bestaan enkele uitzonderingen.

Voor een vrederechter, de rechtbank van koophandelen de arbeidsrechtbank kunnen mensen zichzelf verdedigen, ofwel zich laten vertegenwoordigen door een advocaat, of een echtgenoot, bloed- of aanverwant (moeder, zoon, vader, dochter) indien die persoon beschikt
over een schriftelijke volmacht. De rechter kan dit eventueel weigeren wanneer hij van oordeel is dat de zaak te ingewikkeld is voor ‘onbevoegden’. Want gaat de zaak na het vredegerecht in beroep, naar de rechtbank van eerste aanleg, dan is het al afgelopen met de vertegenwoordiging. Hetzelfde geldt voor beroep tegen een uitspraak van de rechtbank van koophandel bij het hof van beroep.

Een andere uitzondering op het pleitmonopolie vindt men terug in de arbeidsrechtbank, een rechtbank die niet alleen sociaal is inzake bevoegdheid, ook inzake procedure kan de gewone man er dingen die hij elders niet kan. En dat om de eenvoudige reden: de vakbonden zijn er in geslaagd om het pleitmonopolie te doorbreken.

Zij mogen er de verdediging van een gesyndikeerde opzich nemen.
Het resultaat is een sociale vooruitgang. Een werknemer die een proces wil aanspannen omwille van enkele euro’s kan dat recht voortaan ook opeisen door middel van een loontrekkende en gespecialiseerde vakbondsafgevaardigde en niet meer door een advocaat die per zaak betaald wordt om zijn rekeningen te betalen. Het is een genot om er te luisteren naar de eenvoudige
procedures, gebracht door mensen die verstand hebben van de zaken waarover ze praten. Voor discussies over de basisrechten van een mens kan er ook een vertrouwenspersoon
ingeschakeld worden van de hulp- en welzijnsorganisatie.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: zo, 25/12/2011 - 00:35
Laatst aangepast op: zo, 25/12/2011 - 00:35

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.