-A +A

Handboek forensische geneeskunde

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Van de Voorde W
Auteur: 
Decorte R
Auteur: 
Tytgat J.
Auteur: 
Cuypers E.
Uitgever: 
die Keure
Jaargang: 
19922010
ISBN nummer: 
9789048606245
Samenvatting
Inhoudstafel tekst: 

DEEL I. JUSTITIE EN GENEESKUNDE
Gerechtelijke geneeskunde, vroeger en nu
Arts en gerecht
DEEL II. THANATOLOGIE (doodsleer)
De dood
Postmortale veranderingen: de lijkverschijnselen
Vaststelling, aangifte en onderzoek van overlijden
Identificatie
DEEL III. FORENSISCH SPORENONDERZOEK
Forensische wetenschappen, sporen en bewijsvoering
Forensische genetica
DEEL IV. THANATO-ETIOLOGIE (doodsoorzaken)
Juridische en criminologische aspecten
Plots en/of onverwacht overlijden
Verstikking ( asfyxie)
Het waterlijk – verdrinking
Dood door hitte – het brandlijk
Dood door koude – onderkoeling (hypothermie)
Elektrocutie
Forensische traumatologie
Transporttraumatologie
Vergiftiging
DEEL V. FORENSISCHE KLINIEK
Fysieke agressie
Seksuele agressie
Kindermishandeling
Evaluatie rijgeschiktheid
Leeftijdsbepaling
 

Beschrijving van dit werk door de uitgever:

Forensische geneeskunde...een meer mediagenieke - van nieuwsberichten m.b.t. verdachte en/of spectaculaire overlijdens tot TV-series toe - tak van de geneeskunde bestaat er wellicht niet. Een echt standaardwerk dat alle aspecten van de forensische geneeskunde (thanatologie, forensische sporenonderzoek, thanato-etiologie en forensische kliniek) behandelt, bestond tot op heden niet. Professor Wim Van de Voorde (K.U.Leuven) nam deze uitdaging aan met de publicatie van de eerste editie van het Handboek Forensische Geneeskunde. In een duidelijke taal doorspekt met casuïstiek, relevante toepasselijke wetgeving en full-colourbeeldmateriaal is dit boek een must-have voor iedereen die met forensische geneeskunde in aanraking komt.

Wim Van de Voorde specialiseerde zich na het artsendiploma (1984) aan de K.U.Leuven in de anatomopathologie. Als staflid in de dienst pathologische ontleedkunde van het UZ Leuven doctoreerde hij met een onderwerp over prostaatpathologie. Hij volgde een bijkomende bekwaming in de forensische geneeskunde aan het Institut für Rechtsmedizin van de universiteit Zürich. In 1997 startte hij met een afdeling, later de dienst forensische geneeskunde aan het UZ Leuven, waar hij in 2006 tot diensthoofd werd benoemd. De dienst voert jaarlijks een 900-tal medicolegale opdrachten uit en behandelt een 1000-tal DNA dossiers. Onder zijn impuls werd in 2000 aan de K.U.Leuven het Interfacultair Instituut voor Forensische Wetenschappen opgericht met de organisatie van een postacademische opleiding Multidisciplinair Forensisch Onderzoek. Als buitengewoon hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde is hij verantwoordelijk voor de leerstoel gerechtelijke geneeskunde (geneeskunde en criminologie).

Dit boek werd vooral geschreven voor studenten forensische geneeskunde, artsen, parketmagistraten, onderzoeksrechters, advocaten, lokale en federale politie, de gerechtelijke labo’s en rechercheurs.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: di, 04/01/2011 - 20:53
Laatst aangepast op: di, 19/04/2011 - 11:34

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.