-A +A

Grondwettelijk Hof handhaaft de btw op advocatendiensten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Lamon H
Tijdschrift: 
Juristenkrant
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
3
Samenvatting

Ingevolge de wet van 30 juli 2013 werd de btw-vrijstelling voor advocaten opgegeven. De orde van Vlaamse balies stapte naar het grondwettelijk Hof dat bij tussenarrest van 13 november 2014 de zaak voorlegde aan het Europese Hof van Justitie. In haar arrest van 28 juni 2016 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de btw op de diensten van een advocaat geen belemmering uitmaken voor de toegang tot de rechter.

Op 23 februari 2017 niet het grondwettelijk Hof een eindarrest geveld, stellende dat de opheffing van de btw-vrijstelling een loutere uitvoering was van de Europese richtlijn die niet strijdig is met het handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

De auteur becommentarieert deze rechtspraak als “onvermijdelijk” zonder dat een en ander als een nederlaag worden kan aanzien worden en waarbij thans nogmaals bevestigd wordt dat advocaten ondernemers zijn en toegevoegde waarde leveren
 

Gerelateerd
Aangemaakt op: wo, 24/05/2017 - 14:07
Laatst aangepast op: wo, 24/05/2017 - 14:07

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.