-A +A

Geschiedenis van het familierecht

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
Geschiedenis van het familierecht van de late middeleeuwen tot heden
Publicatie
Auteur: 
Monballyu Jos
Uitgever: 
acco
Jaargang: 
2010 (derde druk)
ISBN nummer: 
9789033462566
Samenvatting

Bespreking van dit werk door de uitgever:

In onze westerse beschaving is de familie nog steeds de vaste kern van waaruit morele waarden worden verspreid, financiële ruggengraat wordt verstrekt en elke maatschappelijke organisatie begint.

Uit het behoren tot een bepaalde familie put elk individu rechten die hem toelaten om zich te handhaven in de diverse gemeenschappen waarbinnen hij leeft en hem bescherming bieden wanneer hij fysiek of moreel wordt aangetast.

Omgekeerd moet hij zijn familieleden bijstaan wanneer deze zelf hulp nodig hebben. Dit boek bestudeert de rechten en plichten van de familieleden vanaf de late middeleeuwen tot op heden. Achtereenvolgens komen aan bod: het begrip en de indeling van de familie, het afsluiten van een huwelijk en de gevolgen voor de echtgenoten, de rechten en plichten van de huwelijkse en buitenhuwelijkse kinderen, de ouderlijke macht en de voogdij over minderjarigen, het erfrecht zonder en met een testament en het huwelijksvermogensrecht.

Dit boek richt zich tot toekomstige juristen, maar ook tot al diegenen die de wortels van onze hedendaagse samenlevingsvormen beter willen begrijpen. In een tijd waar de familie in enge of ruime zin volop ter discussie staat, biedt het de mogelijkheid tot reflectie over de zin of onzin van eeuwenoude waarden.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: vr, 13/12/2013 - 18:10
Laatst aangepast op: vr, 13/12/2013 - 18:12

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.