-A +A

Geluidshinder in Strafrecht en strafvordering. Artikelsgewijze commentaar

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
De Schepper L
Boek: 
Strafrecht en strafvordering. Artikelsgewijze commentaar
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
1988
ISBN nummer: 
Beschikkbaar in F Jurabibliotheek OSS Afl 8
Samenvatting

Besproken worden de bijzondere strafwet op de geluidshinder zijnde de kaderwet van 18 juli 1973.

Naast de bepalingen va het gemeen recht zoals art. 544 BW en 561, 1° SWB inzake nachtlawaai, Het ARAB, de gemeentelijke reglementen, art. 1382 BW, art. 40 KB 15 maart 1968 inzake techtnische vereisen voortuigen en art. 33 KB 1 december 1975 houdende algemeen rgelement op de politie wegverkeer.

 

Gerelateerd
Nog dit: 

Lawaaihinder, NJW 286, Pagina: 609, nr. 13

Samenvatting:

Lawaai is schadelijk voor wie er, vrijwillig of gedwongen, aan onderworpen wordt. Blootstelling aan lawaai kan leiden tot permanente gehoorschade.

Lawaainiveaus boven 85 dB(A) veroorzaken naast lawaaislechthorendheid (Noise Induced Hearing Loss) ook oorsuizen of tinnitus, hoge bloeddruk en stress. Zowel in Europa als Amerika loopt 12-15% van de actieve beroepsbevolking risico op de ontwikkeling van een ernstige slechthorendheid ten gevolge van overmatige geluidsblootstelling. Steeds meer mensen worden bovendien het slachtoffer van niet-industriële blootstelling aan lawaai (discotheek, bioscoop,…).

Dit is niet enkel een probleem voor de bezoekers van dergelijke lawaaierige instellingen, maar het kost ook de gemeenschap handen vol geld aan gezondheidszorg en uitkeringen.
Geluidshinder verstoort bovendien ook ernstig de leefbaarheid van de omgeving, het woongenot en de nachtrust en kan aldus een psychische en fysische belasting betekenen en maakt een vorm van terreur uit.

Lawaai leidt ondermeer tot slaapstoornissen en compromitteert de levenskwaliteit overdag, met als resultaat een stijgende vraag naar kalmeermiddelen, slaappillen, enz.

Noot:

Zie besluit van de Vlaamse regering van 17.12.2012.
 

Aangemaakt op: do, 03/05/2018 - 09:26
Laatst aangepast op: do, 03/05/2018 - 09:26

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.