-A +A

Fons et origo iuris versio Belgica

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
een historische inleiding tot het vermogensrecht
Publicatie
Auteur: 
Hallebeeck Jan
Auteur: 
Wallinga Tammo
Jaargang: 
2009
ISBN nummer: 
9789086593682
Samenvatting

Het hedendaagse vermogensrecht is ontstaan vanuit verschillende rechtstradities. De belangrijkste is die van het Romeinse recht. Dit boek geeft eerst een global overzicht van het Romeinse goederenrecht en verbintenissenrecht zoals te vinden in het Corpus iuris civilis van keizer Justinianus (482-565). In de Middeleeuwen vormde het Corpus luris het uitgangspunt voor de rechtswetenschap; vanaf de vijftiende eeuw kreeg het grote invloed op het privaatrecht in geheel continental europa en daarbuiten. Aan de hand van drie centrale thema's - overdracht, contract en onrechtmatige daad - volgt Fons et origo luris vervolgens de doorwerking van het Corpus luris vanaf de twaalfde eeuw tot de dag van vandaag.

Jan Hallebeek (1954) is hoogleraar Europese rechtsgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde eerder Quia natura nichil privatum: Aspecten van de eigendomsuraag in het werk van Thomas van Aquino (1986), The Concept of Unjust Enrichment in Late Scholasticism (1996) en artikelen op het gebied van het Romeinse recht, de Middeleeuwse rechtswetenschap en het ecclesiologisch jansenisme.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: ma, 11/12/2017 - 15:02
Laatst aangepast op: ma, 11/12/2017 - 15:02

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.