-A +A

Enkele beschouwingen over den dienst van het sequester van vijandelijke goederen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
N. Van Durme
Tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
R Victor
Jaargang: 
10 (29 september 1946
Pagina: 
2
Samenvatting

Openingsrede uitgesproken door den Heer Advocaat-Generaal N. VAN DURME, op 16 September 1946, bij de plechtige openings.zitting van het Hof van Beroep te Brussel.

"Het is de besluitwet van 23 Augustus.1944 betreffende het sequester van vijandelijke goederen, rechten en belangen, gepubliceerd te Londen in het «Belgisch Staatsblad» van 4 September 1944, die den « Dienst van het Sequester » heeft opgericht.

Juist zooals de Koning het gedaan had bij het einde van den oorlog 1914-1918, in zijn besluitwet van 10 November 1918, hebben de Ministers in raad vergadederd te Londen, maatregelen getroffen om de inbeslagneming der vijandelijke goederen in België te verzekeren.

Het doel van beide besluitwetten is hetzelfde; het werd duidelijk bepaald in het verslag aan den Koning dat de besluitwet van 10 November 1918
voorafgaat : «Welk ook ten slotte het lot wezen moet van de goederen en belangen welke aan onderdanen van vijandelijke naties toebehooren,het is van belang dat deze goederen en belangen door de Regeering gekend wezen en dat dringende maatregelen genomen worden om de bewaringervan te handhaven».·

Leas de volledige bijdrage in RW van 29 september 1946

Gerelateerd
Aangemaakt op: do, 01/09/2016 - 10:23
Laatst aangepast op: do, 01/09/2016 - 10:23

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.