-A +A

Dringend nood aan hervorming orde van Vlaamse balies

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Van Moorleghem S
Tijdschrift: 
Juristenkrant
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017
Pagina: 
17
Samenvatting

De auteur vertrekt van de veelbelovende verklaring van 1 oktober 1997 waarbij 12 van de 13 Vlaamse balies de vereniging van Vlaamse balies hadden opgericht en dit in het grootste geheim in de woning van stafhouder Jan Verstraete.

De auteur duidt dat het de bedoeling was om, in tegenstelling tot de zo goed als ter ziele gegane Nationale orde van advocaten, een moderne performante Vlaamse beroepsvereniging op poten te zetten.
De auteur bespreekt de krachtlijnen van de oprichting, doch dient te concluderen dat de dynamiek volledig is stilgevallen en de doelstellingen van de hervorming slechts voor de helft werden bereikt. De auteur hekelt de hybride structuren, de logheid van het OVB, de werking en het beslissingsbeleid.

De lokale advocaat wordt niet of nauwelijks betrokken bij de beslissingen van het OVB die over zijn hoofd worden genomen en die hij gelaten dient te ondergaan, onverminderd de bijzonder hoge kosten van het OVB waarvoor elke advocaat jaarlijks mee opdraait.

De auteur aarzelt niet om te schrijven dat het OVB slecht functioneert zonder zicht op beterschap. 

Persoonlijke commentaar

• Waarom dient het OVB te zetelen in een luxueus bijna onbetaalbaar paleis?

• Waarom investeert het OVB in talrijke publicitaire campagne die finaal niets uithalen?

• Waarom besteedt het OVB haar tijd en middelen in oeverloze inhoudsloze vergaderingen die finaal niets meer zijn dan praatbarakken.

• Waarom gaat het OVB discreet in het geheim lobbyen waarover ze weigert te communiceren met de advocaten die ze verrtegenwoordigt.

• Waarom wordt er zoveel geld en energie gestoken in een juridische dienst, wanneer men zich de vraag kan stellen wat de bedoeling moet zijn van een juridische dienst van een beroepsvereniging van advocaten die per definitie juristen zijn, terwijl tegen een fractie van de kostprijs van een juridische dienst en de publicitaire kosten van het OVB de dienstverlening op juridisch gebied en de informatica software gewoon ter beschikking is bij de confraters die deel uitmaken van de Vlaamse balies?

• Waarom wordt er zoveel gepraat over informatisering zonder dat er de facto iets bereikt wordt, ten ware verder verlies van privacy en het beroepsgeheim, bijkomende kosten voor de individuele advocaat, bijkomende verplichtingen en bijkomende opleidingen en niet in het minst ondoorzichtige samenwerking met commerciële partners?

• Waarom is er een department collectieve belangen binnen de orde van Vlaamse balies, wanneer alleen maar kan vastgegetseld dat er niet geluisterd wordt naar de confraters en er zelfs regelrecht tegen de collectieve belangen van de advocaten wordt ingegaan?

• Waar blijft de intellectuele eerlijkheid van het departement permanente vordering, wanneer wordt vastgesteld dat de Orde van Vlaamse balies en ondoorzichtige organisatoren van peperdure cursussen meer financieel belang hebben bij deze cursussen dan de permanente vorming van de confraters zelf, 

• Wat is de zin van een departement communicatie van het OVB, waaneer vastgesteld wordt dat het OVB niet met de confraters communiceert?

Mogen we hoopvol zijn?

In juni 2017 werd een nieuw bestuur binnen het OVB verkozen. Onder de nieuwe bestuursleden vinden we kritische confraters terug. Laat ons de hoop koesteren dat de belangen van de advocatuur naar behoren worden verdedigd in plaats van een praatbarak die zich god acht in het diepste van de advocatuur en zonder overleg met de confraters meent te kunnen verkondigen wat er leeft in de advocatuur.

Want we hebben advocaten met tanden nodig ten aanzien van een Minister die handelt als de nieuwe Napoleon en het recht elke dag een stuk verder van de burger brengt en minstens de perceptie opwekt de advocaten te willen wegpesten en de burger zijn raadsman te moeten ontnemen.

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: vr, 26/05/2017 - 14:34
Laatst aangepast op: di, 25/07/2017 - 19:16

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.