-A +A

De rechtbank een schouwtoneel

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Titel van het boek: 
Het spektakel van het strafrecht in België
Publicatie
Auteur: 
Cartuyvels Yves
Auteur: 
Guillain Christine
Auteur: 
Vanhaesebrouck Karel
Uitgever: 
Lannoo
Jaargang: 
2015
ISBN nummer: 
EAN: 9789401416993
Samenvatting

Bespreking door de uitgever:

De correctionele rechtbank vanop de eerste rij
Is justitie racistisch? Hoe stabiel zijn 'waarheid' en 'rechtvaardigheid'? Wanneer wordt recht krom? Om zich voor te bereiden op de voorstelling Tribuna(a)l zat dramaturg en auteur Karel Vanhaesebrouck tientallen zittingen bij in de Belgische correctionele rechtbanken. Daar werd hij niet geconfronteerd met grote gemediatiseerde processen, maar met politiegeweld, armoedegerelateerde kleine criminaliteit of drugszaken. Processen die de alledaagse miserie, maar vooral de diepgewortelde sociale problemen blootleggen die het juridische systeem bepalen.

De rechtbank een schouwtoneel is van die onderdompeling de neerslag. Aan de hand van transcripties uit Tribuna(a)l toont het de ongelijke verhoudingen en misverstanden die het juridische theater kenmerken. Elk verhaal wordt geanalyseerd door ervaren justitiespecialisten. Die kritische blik draagt bij aan de dubbele functie van De rechtbank een schouwtoneel: diverse wetenschappelijke disciplines voeden met empirisch materiaal, maar ook bijdragen aan het maatschappelijke debat.

Commentaar: Dirk Leestmans, "Het rechtssysteem reproduceert voortdurend zijn eigen problemen, De juristenkrant, 309, 13 mei 2015, pagina 6

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: za, 29/07/2017 - 17:58
Laatst aangepast op: za, 29/07/2017 - 17:58

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.