-A +A

De Raad van State en religieuze symbolen in het Gemeenschapsonderwijs

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Cuypers D
Tijdschrift: 
Rechtskundig Weekblad
Uitgever: 
intersentia
Jaargang: 
2014-2015
Pagina: 
802
Samenvatting

De auteur geeft duiding aan de arresten van 14/10/2014 van de Raad van State (arresten nrs. 228.748 en 228.750 tot 228.756) waarbij dit rechtscollege telkens uitspraak deed over de geldigheid van schoolreglementen mbt het dragen van religieuze tekens op school.

Art. 9§2 EVRM en het schoolgreglement in het gemeenschapsonderwijs.

Het schoolreglement mag beperkingen opleggen wanneer deze zijn ingegeven om segragatie van de leerlingen tegen te gaan of de vrije keuze van meisjes tot het dragen van kledij te vrijwaren. Maar beperkingen kunnen enkel opgelegd worden wanneer niet alleen het doel van de beperking legitiem is, maar er bovendien een effectieve bedreiging bestaat van de waarden die scholen met de beperking van de vrijheden willen nastreven. Een religieus symbool is volgens de raad van state niet provocatief. De neutraliteit van het gemeenschapsonderwijs bestaat niet uit het afschermen van de kinderen van de wereld rondom ons, laat staan van het multicultureel aspect van de wereld. Pluralisme kan volgens de raad van state een vorm van neutraliteit zijn. Er bestaat geen recht om kinderen te vrijwaren van contact met andere culuren, denkbeelden, overtuigingen, religies en hun symbolen.

Anderzijds is een verbod tot het dragen van religieuze symbolen geen beperking van de godsdienstvrijheid.

 

Inhoudstafel tekst: 

zie ook Brecht Warnez, Schoolverbod op religieuze tekens mag alleen bij mogelijk conflict, Juristenkrant 297, 5 november 2014, pagina 1.

Gerelateerd
Aangemaakt op: vr, 16/01/2015 - 22:37
Laatst aangepast op: za, 29/07/2017 - 10:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.