-A +A

De impact van het privaat financieel recht op de wilsautonomie, de contractvrijheid en het consensualisme

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Steennot R.
Boek: 
Financial Law institute Ugent
Uitgever: 
Ugent
Jaargang: 
2010-15
Samenvatting

Klik op deze link om deze bijdrage te lezen

Abstract: Het verbintenissenrecht in België is gesteund op de contractvrijheid, de wilsautonomie en het consensualisme.

De contractvrijheid houdt in dat een entiteit in het rechtsverkeer vrij is om al dan niet een overeenkomst te sluiten en tevens vrij is te bepalen met welke partij zij een overeenkomst aangaat.

De wilsautonomie houdt in dat de partijen vrij zijn om de inhoud van het contract overeen te komen, i.e. naar eigen goeddunken hun rechten en plichten te regelen.

Het principe van het consensualisme, houdt in dat overeenkomsten tot stand komen ingevolge loutere wilsovereenstemming - met andere woorden dat voor de rechtsgeldige totstandkoming van de overeenkomsten niet aan bepaalde formele voorwaarden moet worden voldaan.

Deze regels willen contracteren  zo vlot en eenvoudig mogelijk maken. Terzelfdertijd hebben deze regels nadelen. Sommige mensen contracteren te vlug en willen zich bedenken. In het recht wordt gemeend dat consumenten aanvullende bescherming nodig hebben waardoor contractvrijheid, consensualisme en wilsautonomie in het consumentenrecht wordt beperkt. Deze bijdrage gaat dieper in op het financieel consumentenrecht geconfronteerd met de afzwakking van consensualisme, wilsautonomie en contractvrijheid.

 

 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: wo, 17/09/2014 - 20:55
Laatst aangepast op: wo, 17/09/2014 - 20:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.