-A +A

Bevrijding echtgenoten na faillissement

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
B. Mouton
Tijdschrift: 
NJW
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2010
Pagina: 
262
Samenvatting
Inhoudstafel tekst: 

In nr. 220 van het Nieuw Juridisch Weekblad (NjW) van 7 april 2010, geeft Bernard Mouton een actuele stand van zaken van de diverse bevrijdingsmechanismen. Hierna volgt een samenvatting van deze bijdrage.

Vooreerst wordt aandacht bsteed aan het terminologisch onderscheid tussen bevrijding verschoonbaarverklaarde versus bevrijding kosteloze zekerheidssteller

Bevrijdingsmogelijkheden voor de handelaar en diens echtgenoot
Welke zijn de bevrijdingsmogelijkheden voor de handelaar en voor welke schulden geldt de bevrijding? Is het trouwens aangewezen bij de rechtbank aan te dringen op een vervroegde verschoonbaarheid, of heeft de handelaar er belang bij de procedure zo lang mogelijk te laten aanslepen? Ten slotte wordt ingegaan op de schorsing van de tenuitvoerlegging en op de gevolgen van de bevrijding voor de regresvordering.
Ook wordt onderzocht op welke wijze de bevrijding een invloed heeft op de situatie van de echtgenoot.

Bevrijdingsmogelijkheden voor de bestuurder en diens echtgenoot
De ondernemer kan ook zijn activiteiten uitoefenen onder de vorm van een rechtspersoon. De keuze voor de rechtspersoon heeft zonder twijfel belangrijke invloed op de bevrijdingsmogelijkheden voor de ondernemer en diens echtgenoot. Een rechtspersoon kan immers niet verschoonbaar worden verklaard, zodat bevrijding ingevolge verschoonbaarverklaring uit den boze is. De bevrijding voor de kosteloze zekerstellers blijft wel overeind. Het kosteloos karakter wordt getoetst aan de hand van het criterium van het rechtstreeks of onrechtstreeks economisch voordeel. Daar waar de rechtspraak en rechtsleer inmiddels eenduidig is over de invulling van het criterium voor de bestuurder, zal blijken dat dit niet het geval is voor de echtgenoot van de bestuurder.

En de ex-echtgenoot?
De bescherming van de ex-echtgenoot is van jurisprudentiële oorsprong. Daar waar aanvankelijk twijfels waren over tot wanneer de ex-echtgenoot gehuwd moest zijn om aanspraak te kunnen maken op bevrijding, heeft de wet van 18 juli 2008 op dit punt intussen duidelijkheid geschept. De wet bepaalt evenwel niet welke schulden voor bevrijding in aanmerking komen. In afwachting van een wetswijziging – het amendement werd intussen al ingediend - zullen de rechtbanken om een grondwetsconforme interpretatie kunnen worden verzocht.
 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: ma, 12/04/2010 - 22:27
Laatst aangepast op: zo, 13/12/2015 - 16:07

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.