-A +A

Rechtsbijstands-verzekering

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Erelonen kosten honoraria dienen
daarom niet door u betaalt. Een goede rechtsbijstandsverzekering
dekt uw kosten

Een advocaat hoeft u in heel wat gevallen
niets te kosten. Dek u in door een rechtsbijstandsverzekering.

Zowel als onderneming als particulier kan
u een dergelijke verzekering afsluiten.
 

Wat biedt de rechtstsbijstandsverzekering

Voor een vast maandelijks of jaarlijks bedrag (100 à 300 euro per jaar) kan u de kosten van toegang tot het gerecht laten dekken door een rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt tot een bepaald maximum, de gerechtskosten, de kosten en erelonen van een advocaat en de kosten van technische raadslieden en experten. Terzake zijn er maatschappijen zoals Das, ARAG, en Euromex die algemene polissen voorstellen en die een hele reeks van geschillen dekken met uitzondering van ondermeer bepaalde familiale conflicten, vennootschapsconflicten en verdediging van uw belangen wanneer u opzettelijke misdrijven pleegt.

Maar in heel wat gevallen is rechtsbijstand een onderdeel of optie van een andere polis.

Kijk daarom steeds na of u niet verzekerd bent in rechtsbijstand. Vaak is dit het geval in het kader van uw auto- of brandverzekering, in het kader van uw polis familiale of beroepsleven.

Indien u bijvoorbeeld door uw fout een verkeersongeval veroorzaakt en u wordt hiervoor strafrechtelijk vervolgd, dan zal bij verleende rechtsbijstand de strafrechtelijke verdediging betaald worden door de verzekeringsmaatschappij. Belangrijk hierbij is dat u volledige keuzevrijheid heeft bij het kiezen van uw advocaat.

Een goede verzekering biedt niet alleen rechtsbijstand maar ook dekking tegen insolventie.

Stel dat u een goed vonnis bekomt, waarbij u een mooie som wordt toegekend zoals door een onvermogende te betalen. Bij dekking tegen insolventie van de aansprakelijke derde zal u uw schade alsdan van de verzekeraar uitbetaald krijgen.

Rechtsbijstandverzekeringen zijn in België onvoldoende gekend en worden wellicht ten onrechte door consumenten niet aangegaan. Zij zorgen ervoor dat de consument mondiger wordt en gewapend met zijn dekking gemakkelijker recht zal kunnen bekomen. De kostprijsdrempel wordt immers weggenomen en de tegenpartij van een verzekerde in rechtsbijstand dient aldus dubbel op zijn hoede te zijn.

Voor meer info inzake rechtsbijstand: klik hier

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:16
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:58

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.