-A +A

Overlevering in plaats van uitlevering tussen lidstaten van de Europese Unie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een uitlevering is de overbrenging van een  verdachte of van een reeds veroordeelde persoon op basis van een tussen twee staten afgesloten verdrag.

Binnen de Europese unie en dus tussen EU-lidstaten niet meer uitgeleverd maar wordt de techniek van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) gebruikt. Men spreekt dan niet van de uitlevering van een persoon, maar wel van de overlevering. 

In feote komt uitlevering en overlevering op het zelfde neer, in die zin dat een vervolgde of veroordeelde persoon wordt overgebracht  van de aangezochte naar de verzoekende Staat). De procedure is evenwel verschillend.

Samenvattend kan men stellen dat uitlevering een politieke beslissing is genomen door de Minister van Justitie, terwijl de overlevering op basis van een Europees Aanhoudingsbevel een rechterlijke beslissing is. 

Voor de de overlevering geldt een wettelijke termijn van 60 dagen vanaf de aanhouding. Indien de betrokkene instemt met is de termijn 10 dagen.
Voor de uitlevering bestaan er geen wettelijke termijnen.

zie ook wet van 19 december 2003 betreffende het Europees Aanhoudingsbevel (kortweg: EAB-wet)

 

Franse term: 
extradition
Gerelateerd
0
Aangemaakt op: do, 23/11/2017 - 10:05
Laatst aangepast op: do, 23/11/2017 - 10:05

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.