-A +A

Oneerlijke concurrentie na beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Verbod op oneerlijke concurrentie

De Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt in artikel 17 dat de werknemer zich dient te onthouden, zowel gedurende de arbeidsovereenkomst of na het beëindigen ervan, om fabrieksgeheimen, zakengeheimen of geheimen in verband met persoonlijke of vertrouwelijke aangelegenheden waarvan hij in de uitoefening van zijn beroepsarbeid kennis kan hebben, bekend te maken. Het is de werknemer eveneens verboden daden van oneerlijke concurrentie te verrichten of daaraan mee te werken.

Rechtspraak

•• Arbeidshof Brussel 28 juni 2006, RABG 2007/2

Een ex-werkgever kan wegens oneerlijke concurrentie een vordering instellen tegen een vennootschap die opgericht werd door een ex werknemer.

Wanneer er geen concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst voorzien was, mag de werknemer de werkgever na de beëindiging van de arbeidsrelatie op een eerlijke manier beconcurreren.

Om evenwel te kunnen spreken van een destabilisatie van het bedrijf dienen de werkverlaters die het bedrijf zouden verlaten hebben ingevolge beweerde destabilisatie geplaatst te worden ten aanzien van de verhouding in het bedrijf tussen de vertrekken en de aanwervingen.

Oneerlijke concurrentie wordt weerhouden wanneer personeel wordt afgeworven door de ex-werkgever in een slecht daglicht te plaatsen mbt diens arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid.

Maakt evenzeer oneerlijke concurrentie uit, foutieve en denigrerende informatie over de producten van de werkgever.

Waarna het Hof bevel geeft aan de ex-werknemer zich te onthouden van deze daden.

Rechtsleer

Concurrentie in het arbeidsrecht en procedurekwesties, Noot in RABG 2007/1, 112 van Bruno Lietaet
 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 19/10/2009 - 21:58
Laatst aangepast op: do, 08/03/2018 - 21:30

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.