-A +A

namaak en piraterij

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Rechtsleer: Drie wetten inzake handhaving van intellectuele rechten openen nieuwe horizonten in de strijd tegen namaak en piraterij
Marie-Christine JANSSENS, R.W. Jaargang : 2007-2008 (71)
Pagina : 930
 

Wet betreffende de aspecten van gerechtelijk recht van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten

 

Wet betreffende de bestraffing van namaak en piraterij van intellectuele eigendomsrechten wet van 15 mei 2007.

De wet legt nog strengere straffen op wegens inbreuken op het auteursrecht en het merkenrecht, tekeningen en modellenrecht, octrooirecht en kwekersrecht. Vanaf een oktober 2007 kunnen de straffen oplopen van drie maanden tot drie jaar en of een geldboete van 550 tot 550.000 €.

Wie namaakgoederen vanuit het buitenland binnen de landsgrenzen binnenbrengt, riskeert gevangenisstraf van drie maanden tot drie jaar en of een geldboete van 500 tot 500.000 €. Dezelfde straffen gelden voor uitvoer en wederinvoer.

Toeristen die uit exotische landen namaak horloges, namaak merkkledij, namaakparfum, namaak sigaretten en dergelijke meebrengen voor zichzelf, vrienden en kennissen zijn dus gewaarschuwd.

De Belgische douane voert sinds kort controle op de reizigers, ook op de luchthaven te Zaventem.

Alhoewel, De douane Verordening (de wet maakt de uitvoering uit van de Europese douane Verordening 13 83/2003) is niet van toepassing op namaakgoederen in de persoonlijke bagage van de reizigers op voorwaarde dat het niet commerciële goederen betreft waarbij de hoeveelheid de vrijstellingslimiet niet overschrijdt.

Wet betreffende de bestraffing van namaak en piraterij van intellectuele eigendomsrechten wet van 15 mei 2007 zoals aangepast door de wet houdende diverse bepalingen van 28 april 2010

In november 2013 zijn twee belangrijke arresten bekendgemaakt inzake de aanpak van informaticacriminaliteit. Het Hof van Cassatie heeft in een definitief arrest bepaald dat elke Belgische onderzoeksrechter met één bevel alle internetproviders in ons land kan verplichten om de toegang tot een piraterijwebsite zoals 'The Pirate Bay' te blokkeren. De operatoren moeten zelfs actief toezien dat de bewuste website niet toegankelijk wordt via andere domeinnamen. Het hof van beroep van Antwerpen velde daarnaast een arrest in de Yahoo!-zaak, waardoor de internetreus verplicht wordt medewerking te verlenen aan het Belgisch gerecht wanneer gegevens worden opgevraagd in het kader van een onderzoek.


Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:14
Laatst aangepast op: wo, 26/07/2017 - 14:19

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.